Σοβαρή επιδείνωση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, στο θάνατο τον οδηγεί η εκδικητική εμμονή της κυβέρνησης

28 Φεβρουαρίου 2021
Αθήνα.- (ΑΠΕ-ΜΠΕ, GreekNewsOnline)

Σοβαρή επιδείνωση εμφάνισε το Σάββατο ξη υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Ι. Κολοκυθάς. Ο καταδικασμένος δολοφόνος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» βρίσκεται τις τελευταίες 22 μέρες – εκ των οποίων τις 11  στη ΜΕΘ – στο νοσοκομείο, για να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές από την απεργία πείνας στην οποία έχει κατέλθει από τις 8 Ιανουαρίου, ζητώντας από τις αρχές να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλού.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από χίλια άτομα διαδήλωσαν παρά τα μέτρα στην Αθήνα, ανταποκρινόμενα σε πρόσκληση δικηγορικών οργανώσεων.

«Ενημερώνουμε ότι, ο ασθενής του νοσοκομείου μας κος Δημ. Κουφοντίνας ο οποίος νοσηλεύεται για 11η ημέρα στην ΜΕΘ, μετά από 22 ημέρες παραμονής στην Παθολογική Κλινική, εμφάνισε σοβαρή επιδείνωση στην υγεία του σήμερα 27-02-2021», αναφέρει η δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου.

«Το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων Ιατρο- φαρμακευτικων ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών.

Το Ιατρο- νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του πάντοτε σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας προς το σκοπό της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς με απόλυτο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.».

Αν ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταλήξει θα είναι ο πρώτος απεργός πείνας που πεθαίνει στην Ευρώπη, μετά το μέλος του IRA Μπόμπι Σάντς, το 1981.

Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι, δικαστές και κόμματα της αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση αφενός να σεβαστεί τους ίδιους τους νόμους της και τους κανόνες δικαίου κι αφετέρου να μην ηρωοποιήσει έναν τρομοκράτη.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η οικογένεια Μητσοτάκη οδηγεί τον Κουφοντίνα στο θάνατο, εκδικούμενη το δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη, ενώ άλλοι διαβλέπουν προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, καθώς η αποτυχίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη έχουν πλήξει δημοσκοπικά την κυβέρνηση, ανατρέποντας σχέδια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέχρι τον Ιούνιο.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, δήλωσε :

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα  διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας. Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος του από απεργία πείνας.»

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Έκκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει την στάση της στο θέμα του καταδικασμένου για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα, απευθύνει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα στην δήλωση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.

Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ

Ο κ.Τσίπρας αντί να ζητήσει από τον Δ. Κουφοντίνα να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του, απαντά το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφυγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατη ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

ΜέΡΑ 25

Το ΜέΡΑ 25 σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συμμετείχε στην συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, για το αυτονόητο, όπως αναφέρει, σε μια Δημοκρατία, διακύβευμα: «να μην υπάρξει νεκρός κρατούμενος απεργός πείνας».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ΜέΡΑ 25 στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων, των κινημάτων, φορέων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πρωτοβουλίας νομικών και δικηγόρων που απευθύνουν έκκληση για την τήρηση του νόμου» και προσθέτει: «Αναγνωρίζοντας ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το θεμέλιο της Δημοκρατίας και ότι το Κράτος Δικαίου ισχύει για όλες και όλους ανεξαιρέτως το ΜέΡΑ25 ζητάει να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΗ

Να σημειωθεί ότι με παρέμβασή του στις 20 Ιανουαρίου, προς την Γενική Γραμματεία Aντεγκληματικής Kολιτικής, την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) και τα καταστήματα κράτησης ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά απαντήσεις σε σειρά θεμάτων για το σύννομο της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ζητείται επίσης η τεκμηρίωση των στοιχείων ως προς την αιτιολογία, τη διαδικασία αλλά και τα αίτια της παράκαμψης των νομίμων διαδικασιών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά στοιχεία για την παράκαμψη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και των αποφάσεων με τις οποίες έχουν ανασταλεί γενικότερα οι μεταγωγές, στα πλαίσια των υγειονομικών μέτρων.

Επίσης καλεί την ΚΕΜ να ενημερώσει τον Συνήγορο περί των ενεργειών της στο θέμα και καλεί τη Γεν. Γραμματεία να χορηγήσει στον κρατούμενο τα αντίγραφα των σχετικών με την μεταγωγή εγγράφων, το οποίο αρνείται.

Από τα καταστήματα κράτησης (Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού), ζητεί να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων προέβη στη μεταγωγή, καθώς και τους χρόνους παράδοσης και παραλαβής του κρατούμενου σε καθένα από αυτά, καθώς σε σχετικό έγγραφο της Γεν. Γραμ. βεβαιώνεται ότι ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, κατά την 1 ώρα που διήρκεσε η μεταφορά του από την Κασσαβέτεια Βόλου στον Δομοκό.

Η επιστολή έχει ήδη κοινοποιηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4760/20 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τροποποιήθηκαν οι όροι διαμονής στις αγροτικές φυλακές, και έτσι απαγορεύθηκε η παραμονή σε αυτές του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο κρατούμενος έπρεπε να επαναμεταχθεί στο αρχικό κατάστημα κράτησης, δηλαδή στον Κορυδαλλό που αποτελεί και αίτημα του απεργού πείνας από 8 Ιανουαρίου, Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

«Επί 50 συνεχόμενες ημέρες συκοφαντείτε, λοιδορείτε, συσκοτίζοντας την αλήθεια και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το μόνο αίτημα είναι η εφαρμογή ενός άδικου νόμου» τονίζει  η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα και της οικογένειάς του, σε εξώδικη διαμαρτυρία της προς πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Επί 50 συνεχόμενες μέρες ο σταθμός σας επιδίδεται σε μία πρωτοφανή  επίθεση κατά του κρατούμενου, απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που βρίσκεται σήμερα στο έσχατο όριο πριν την απώλεια, και δεν φείδεστε ποταμού λόγου, επιθέτων και ρητορικής για να τον εξυβρίζετε, συκοφαντείτε και λοιδορείτε, συσκοτίζοντας την αλήθεια, και αποκρύπτοντας το γεγονός ότι το μόνο αίτημα του είναι η εφαρμογή ενός άδικου)  νόμου (προαναγγελθέντος και δηλωμένου ως φωτογραφικού), που όμως επιβάλλει, μεταξύ των άλλων, την μεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

Καθημερινά οι καλεσμένοι σας, με χολερικό τρόπο και ανεπίτρεπτο λεξιλόγιο,  συκοφαντούν και διαστρέφουν την αλήθεια ως προς αυτήν την απεργία πείνας, ανενδοίαστα και ανερυθρίαστα, ενισχύοντας τη δική σας γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα, που προσβάλλει την έννοια της αποστολής του Τύπου και των Μέσων, ευτελίζοντας το δικαίωμα της ελευθερίας της ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή δεν έχει δοθεί παντελώς λόγος σε καμία αντίθετη φωνή, πολύ περισσότερο σε  αυτούς που υπερασπίζονται το Κράτος Δίκαιου που δεν θα έπρεπε να  ανέχεται εξαιρέσεις  (όπως εσείς επιθυμείτε), οι οποίοι  αντίθετα  γίνονται και αυτοί  στόχος επίθεσης  κατά περίπτωση από τις εκπομπές σας, ενώ αποκρύπτεται ότι, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ενημερωτικά τηλεοπτικά μέσα δεν γνωρίζουν τίποτε για τις παραβιάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν την απεργία πείνας, η υπόθεση έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Ευρώπη (και όχι μόνον) και σωρεία  εκκλήσεων έχουν φτάσει σε  θεσμικά  όργανα  της ΕΕ, ενώ καταγγέλλεται  πολλαπλά η χώρα μας για απάνθρωπη αντιμετώπιση ενός κρατουμένου κατά παράβαση κάθε αρχής του Κράτους Δίκαιου.

Κατόπιν τούτου

Επισημαίνοντας ότι ένας κρατούμενος από την στιγμή που  διαβαίνει την πόρτα της φυλακής, είναι φορέας δικαιωμάτων και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται,

Σας καλώ

Να σταματήσετε την ανεπίτρεπτη πολεμική κατά του απεργού, ζητώντας συγνώμην για όσα υβριστικά και συκοφαντικά έχουν εκτεθεί με μέσο το κανάλι σας από δημόσια πρόσωπα, σχολιαστές και συντελεστές σας, που είναι βέβαιο ότι εφαρμόζουν την γραμμή σας,

Και να παράσχετε χώρο και χρόνο για την αντικειμενική, έντιμη και όχι μονομερή ενημέρωση του κοινού σας σχετικά με την υπόθεση, δίδοντας το λόγο  ενάντια  στην μέχρι στιγμής μονοφωνία και επιτρέποντας στο κοινό σας να έχει τα στοιχεία για να κρίνει, με  ποια πλευρά της αλήθειας θέλει να σταθεί.

Αλλιώς, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος άμυνας  και κάθε διαδικασίας.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Τη δική του απάντηση σε συναδέλφους του μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) οι οποίοι τον επέκριναν σφοδρά για την ανακοίνωση στήριξης που εξέδωσε ΕνΔΕ καλώντας το κράτος να μεριμνήσει για την υγεία και τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης.

«Ο Μεσαίωνας δεν ξεριζώθηκε ακόμη» αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης στην κείμενο – απάντηση που εξέδωσε και προσθέτει: «Ζει σε εκείνους που ξερνώντας ασίγαστο μίσος και επενδύοντας στον διχασμό και στην διάσπαση χαρακτηρίζουν «αντιεξουσιαστή» όποιον τολμήσει να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι τα μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων!».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη με αφορμή την ανακοίνωση της ΕνΔΕ για τη στήριξη του πολυιοσοβίτη της «17Ν» παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Επίσης, πολλοί άλλοι δικαστές (και) από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έχουν αντιδράσει σφοδρά για την έκδοση της επίμαχης ανακοίνωσης, κάνοντας με κάποιους εξ αυτών να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του προεδρείου της Ένωσης υπό τον κ. Σεβαστίδη.

Τώρα, απαντώντας σε όσους τον επικρίνουν ο πρόεδρος της ΕνΔΕ αφήνει αιχμές σε βάρος μερίδας συναδέλφων του που τον επέκριναν κάνοντας λόγο για «πρώην αποσπασμένους συμβούλους υπουργών (ακόμα και Αγροτικής Ανάπτυξης) και ορφανά τέκνα μιας άλλοτε κραταιάς ομάδας…».

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις επιθέσεις στο σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Χανίων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι υποστηρικτές του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα συνεχίζουν να προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη με τις τραμπούκικες ενέργειές τους. Σήμερα στόχος τους ήταν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας Χανίων και το πατρικό σπίτι του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Οι διαρκείς επιθέσεις τους διεκδικώντας προνομιακή μεταχείριση για τον καταδικασμένο για 11 δολοφονίες, δεν τρομοκρατούν κανέναν. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ούτε τρομοκρατούνται, ούτε εκβιάζονται».

Πηγή: www.greeknewsonline.com

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση του Νοσοκομείου Λαμίας