Κύπρος: Εβδομάδα εξελίξεων για υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Φάκελοι Αθλητισμός-Πολιτική

22 Φεβρουαρίου 2021

Εβδομάδα εξελίξεων για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων στην Κύπρο – Τρεις φάκελοι με καταγγελίες που αφορούν το χώρο του αθλητισμού προωθούνται στη Νομική Υπηρεσία – Στην καταγγελία 32χρονης σε βάρος πολιτικού στραμμένη η προσοχή – Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο πολιτικός – Ανησυχία ότι ο αριθμός των καταγγελιών για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα θα αυξηθεί

Την ώρα που η Ελλάδα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικών εγκλημάτων, που χθες μάλιστα οδήγησαν στην ανακρίτρια τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό Δημήτρη Λιγνάδη, διαστάσεις προσλαμβάνει και στην Κύπρο το κίνημα Me Too.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται καθοριστική και αναμένεται να φέρει εξελίξεις στο κεφάλαιο σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Η προσοχή είναι στραμμένη στις τρεις υποθέσεις που αφορούν τον χώρο του αθλητισμού καθώς και στη σοκαριστική καταγγελία 32χρονης γυναίκας σε βάρος γνωστού πολιτικού προσώπου.

Το ειδικό κλιμάκιο που έχει συσταθεί στο Αρχηγείο για τις υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων, συνεχίζει τη διερεύνηση με αμείωτη ένταση.

Φάκελος Αθλητισμός

Η διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσεως στο χώρο του αθλητισμού και βρίσκονται ενώπιον των αρχών, φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τρεις φακέλους, οι οποίοι αναμένεται ότι εντός των ημερών θα βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να δοθεί «γραμμή» για τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την καταγγελία της ολυμπιονίκη Άντρης Ελευθερίου σε βάρος παράγοντα του αθλητισμού, της καλαθοσφαιρίστριας σε βάρος προπονητή της που είχε τεθεί ενώπιον των αρχών και προ ετών καθώς και των τεσσάρων αθλητριών του στίβου που προχώρησαν σε καταγγελία σε βάρος προπονητή του στίβου.

Φάκελος Πολιτική

Η προσοχή των ανακριτών παραμένει στραμμένη στην κατάθεση 32χρονης γυναίκας, η οποία κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση της από γνωστό πολιτικό το 2014. Μετά τη διαρροή της καταγγελίας της και τη δυσφορία που εκφράστηκε από την καταγγέλλουσα, από την Αστυνομία τηρείται σιγή ιχθύος, για να μην τιναχθεί η υπόθεση στον αέρα.

Ο πολιτικός δεν έδωσε ακόμα κατάθεση στους ανακριτές, κάτι που αναμένεται να γίνει -εκτός απροόπτου- εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Τις μέρες που προηγήθηκαν οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση έλαβαν καταθέσεις από άλλα πρόσωπα που φαίνεται να γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Πάντως, από τις αρχές θεωρείται δεδομένο ο Ασκός του Αιόλου που άνοιξε με καταγγελίες για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα και στην Κύπρο δε θα κλείσει εύκολα. Αναμένεται ότι οι καταγγελίες ενώπιον του ειδικού κλιμακίου που έχει συσταθεί για διερεύνηση αυτού του είδους υποθέσεων θα αυξηθεί, με γυναίκες που υπέστησαν βία να βρίσκουν σιγά-σιγά το κουράγιο και να προβαίνουν σε καταγγελίες.

Πηγή: cyprustimes.com