Απεβίωσε ο πρώην πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης

Άνδρος Νικολαΐδης (1938-2021)

· by Πέτρος Παπαπολυβίου

Με μεγάλη θλίψη έμαθα την είδηση του ξαφνικού θανάτου του βετεράνου αγωνιστή της ΕΟΚΑ και πρώην διπλωμάτη Άνδρου Νικολαΐδη, χτες, 4 Φεβρουαρίου του 2021.

Ο Άνδρος (επέμενε να υπογράφει με το δ το όνομά του) γεννήθηκε στη Γαλάτα το 1938 και ήταν από τα νεαρότερα στελέχη της ΕΟΚΑ στην περιοχή Σολέας και στη συνέχεια στη Λευκωσία. Μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και από το 1964 μεταπήδησε στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Διπλωματικό Σώμα. Ανάμεσα στις θέσεις που υπηρέτησε ως πρέσβης ήταν στην Ινδία (1979-1983), στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη (1983-1987), στη Ρώμη (1987-1991), στη Βόννη (1992-1996) και στην Ουάσινγκτον (1996-1998). Η εργατικότητα και η συνέπεια στη μακρά διπλωματική του θητεία (1964-1998), τον βοήθησαν ώστε να αποκτήσει πολυετείς φιλίες και στέρεες προσβάσεις στα αντίστοιχα Υπουργεία Εξωτερικών τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ινδία και στις ΗΠΑ, μέσω των οποίων πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Κύπρο.

Με τον Άνδρο είχαμε πολλές κοινές αγάπες: την ιστορία, την Κύπρο, την Ελλάδα. Ωραίος άνθρωπος και γοητευτικός συζητητής, με άποψη και γνώση, πάντα είχες να μάθεις κάτι από αυτόν και τις εμπειρίες του. Μαζί με την αγωνία για την Κύπρο, νοιαζόταν για το Αρχείο του, για την τύχη «των χαρτιών του», για μια έκδοση που την ετοίμαζε χρόνια, στην κάθε της λεπτομέρεια. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μελετούσε ενδελεχώς τον ξένο Τύπο και το διαδίκτυο και έστελλε σε φίλους του, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενδιαφέροντα άρθρα και ειδήσεις για τις διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα εθνικά μας θέματα, αλλά και για ζητήματα που αφορούσαν την ελληνική ιστορία και την ελληνική γλώσσα. Το τελευταίο του ηλεκτρονικό μήνυμα, μας εστάλη την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, στις 9.00 το βράδυ και αφορούσε μια συνέντευξη μιας Ελληνίδας δασκάλας Ελληνικών σε ξένους. Ήταν προώθηση του αντίστοιχου μηνύματος του Κώστα Σερέζη.

Αντί αποχαιρετισμού σε έναν εκλεκτό φίλο, αποσπώ ένα απόσπασμα από μια παλιότερη συνέντευξή του, στην Αντιγόνη Σολωμονίδου – Δρουσιώτου και στον «Φιλελεύθερο», του 2009, όπου μιλά για την ιστορία του Κυπριακού.

«Αν γράφατε την ιστορία τι θα λέγατε για τον Κίσινγκερ;

Ότι ήταν αλαζονικός και υπερόπτης. Πίστευε στην αρχή της δικής του δύναμης την οποία επέβαλλε κυρίως με στρατιωτικά καθεστώτα. Μελλοντικά πιστεύω ότι ο Αμερικάνος ιστορικός θα του καταλογίσει μεγάλες ευθύνες για την τραγωδία της Κύπρου που αναγνωρίζεται ήδη ως μια από τις μεγάλες διπλωματικές του αποτυχίες.

Για τον Μακάριο τι θα γράφατε;

Ο Μακάριος ήταν μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα, με πολλά θετικά στοιχεία, χαρισματικός ηγέτης ο οποίος εντυπωσίαζε στο εξωτερικό, αλλά είχε και τις δικές του αδυναμίες. Πίστευε πολύ στις προσωπικές του δυνάμεις γι αυτό έγιναν λάθη στην πορεία.

Θα μπορούσε να αποτρέψει το πραξικόπημα με δεδομένο ότι γνώριζε ότι το πρόβλημα ήταν ο ίδιος;

Εκ των υστέρων πολλά μπορεί να λεχθούν. Ίσως ο Μακάριος να έμεινε πολλά χρόνια στην εξουσία και σε κάποιο σημείο θα έπρεπε να αποχωρούσε. Με το κύρος του στην Αφρική μπορούσε να ηγείτο επιτυχώς ιεραποστολής για εκχριστιανισμό εκατομμυρίων Αφρικανών όπως έπραξε στην Κένυα, ενώ ταυτόχρονα θα συνέχιζε τον πνευματικό και εθνικό του ρόλο στην Κύπρο ως εθνικό κεφάλαιο για τον Ελληνισμό της. Όμως έμεινε στην πολιτική, διότι προφανώς πίστευε ότι ο ίδιος μπορούσε να λύσει το Κυπριακό.

Σήμερα [2009], τριανταπέντε χρόνια μετά …

ο περισσότερος κόσμος αγνοεί τα γεγονότα του τότε αλλά δεν ενδιαφέρεται ούτε για το σήμερα. Η τραγωδία συνεχίζεται μόνο που έχουν αλλάξει κάπως οι πρωταγωνιστές του κυπριακού δράματος. Ο Κίσινγκερ ήθελε να απομακρύνει τον Μακάριο διότι ήταν «επικίνδυνος κομμουνιστής» και σήμερα οι Αμερικανοί συνεργάζονται με τον αρχηγό του κομμουνιστικού κόμματος στην Κύπρο, πρόεδρο Χριστόφια, από τον οποίο αναμένουν ότι θα απαλλαγούν του Κυπριακού. Αυτά είναι τα παράδοξα της ιστορίας 35 χρόνια μετά. Η μόνη αισιοδοξία για μένα σήμερα είναι το ότι η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να χειριστεί σωστά την παρουσία της ως ισότιμος εταίρος.

Έχουν γραφτεί πολλά, παραποιείται ή όχι η ιστορία;

Εξαρτάται ποιος τα γράφει. Το ότι γίνεται προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας είναι ολοφάνερο, ακόμα και στους επίσημους κύκλους εδώ στην Κύπρο γίνεται μια προσπάθεια να «δούμε» ρεαλιστικά την ιστορία. Μα η ιστορία είναι γεγονότα, δεν αλλάζει με το ρεύμα της εποχής.

Εσείς θα καταγράψετε τις εμπειρίες σας;

Ναι, κάτι θα αφήσω για τον ιστορικό του μέλλοντος από τις δικές μου εμπειρίες…»

Ώρα σου η καλή, Άνδρο! Θα μας λείψεις…

Στη φωτογραφία, του Μαρτίου του 1959, τη μέρα που κατέβηκαν οι καταζητούμενοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στη Λευκωσία. Από αριστερά, Παύλος Παυλάκης, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, Άνδρος Νικολαΐδης, Γιαννάκης Μάτσης (σε πρώτο πλάνο).

Απεβίωσε ο πρώην πρέσβης Άνδρος Νικολαΐδης. Τελευταίο του πόστο η Ουάσιγκτον επί προεδρίας Κλίντον

“Συνεχώς κάνουμε υποχωρήσεις και φεύγουμε από την εθνική γραμμή”

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν 24 χρόνια από την ημέρα (11.02.1997) που επέδιδε τα διαπιστευτήρια του στον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ , Κλίντον, έφυγε από την ζωή ο πρώην πρέσβης , Άνδρος Νικολαΐδης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσει του  εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του  πρώην πρέσβη Άνδρου Νικολαΐδη, ο οποίος, όπως αναφέρεται “υπήρξε ένας ακούραστος προασπιστής των συμφερόντων της Κύπρου στο εξωτερικό και μια εξέχουσα φυσιογνωμία της Κυπριακής Διπλωματίας, έχοντας διατελέσει μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας από το 1965 μέχρι την αφυπηρέτηση του, το 1998.

Κατά τη μακρά και διακεκριμένη υπηρεσία του, ο Άνδρος Νικολαΐδης διετέλεσε μεταξύ άλλων Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Νέο Δελχί (1979-1983), Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη (1983-1987) και στη συνέχεια Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη (1987-1991), στη Βόννη (1992-1996) και στην Ουάσινγκτον (1996-1998). Προηγουμένως, είχε επίσης υπηρετήσει στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο (1966-1968) και στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Ουάσιγκτον (1968-1973 και 1974-1979). Ο Υπουργός Εξωτερικών και το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος”.

*Η εξόδιος ακολουθία  του Άνδρου Νικολαΐδη θα ψαλεί την ερχόμενη Τρίτη , 9 Φεβρουαρίου (11 πμ) στον  ναό της του  Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Βασιλείου.

Ο εκλειπών πρέσβης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1938 στη Γαλάτα. Ήταν νυμφευμένος με την Ηρώ Μακρή εξ Αμμοχώστου και μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Μελίνα. Είχε  κάνει σπουδές στο Λονδίνο, στο School of Journalism, στην Ουάσιγκτον στο George Washington University, Washington DC, καθώς και στο University of Maryland, College Park.

Ο Άντρος Νικολαΐδης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο , Μπιλ Κλίντον , τον Φεβρουάριο του 1997. Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει: “Δυστυχώς,  το Κυπριακό παραμένει άλυτο μετά από 22 χρόνια ξένης κατοχής και βίαιης διαίρεσης με δυσοίωνες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη στην πιο στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι πρόσφατες αδικαιολόγητες δολοφονίες Κυπρίων πολιτών, στις οποίες εμπλέκονται Τουρκικές δυνάμεις κατοχής και μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι” στη ζώνη προστασίας του ΟΗΕ, κατά της οποίας μιλήσατε δυνατά, προσφέρουν μια σαφή ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης , που μπορεί να πάρει  ευρύτερες διαστάσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ήδη ασταθή περιοχή που περιβάλλεται από την εμφάνιση φανατικών στοιχείων του φονταμενταλισμού και της μισαλλοδοξίας… Η σημερινή εκδήλωση, κύριε Πρόεδρε, έχει επίσης διπλή προσωπική σημασία για μένα. Πρώτον, είναι η τρίτη φορά που μου δόθηκε το προνόμιο να υπηρετώ τη χώρα μου στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που έχω περάσει σε αυτήν την ευλογημένη χώρα, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να εκτιμήσω τις αξίες και τις αρετές του αμερικανικού λαού. Δεύτερον, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έδωσα τα διαπιστευτήριά μου ως Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν Πρόεδρο που έχει δεσμευτεί να θέσει την προσωπική του σφραγίδα στην επίλυση ενός προβλήματος που έχει εδώ και τόσα χρόνια ενοχλήσει τη διεθνή κοινότητα και απειλεί τη διεθνή ειρήνη”.

Διαπιστευτήρια Ανδ. Νικολαΐδη στον πρόεδρο Κλίντον by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Το 1998, πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ο Άνδρος Νικολαΐδης τιμήθηκε από την ομογενειακή οργάνωση American Hellenic Institute (AHI) με το βραβείο Hellenic Heritage Public Service Award.

Ο κ. Νικολαϊδης αναγνωρίστηκε για την πολυετή προσφορά του στον αγώνα της Κύπρου και ιδιαίτερα για την “επιτυχημένη θητεία του”, όπως χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του AHI Eυγένιος Ρωσσίδης, ως Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία χρόνια.

Στο αποχαιρετιστήριο γεύμα παρέστη και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ, ο οποίος εξήρε τον κ. Νικολαΐδη για τη μαχητικότητά του, όπως είπε, που τον διακρίνει στην προάσπιση των συμφερόντων της Κύπρου, για την αποτελεσματική προβολή των θέσεων της Κύπρου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ και τον ευχαρίστησε για τη στενή και αγαστή συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της εδώ θητείας του.

Ο κ. Ρωσσίδης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρέσβη και στα σύντομα σχόλιά του κατέγραψε το έργο και τη συμβολή του κ. Νικολαϊδη στη δικαίωση των αγώνων της Κύπρου, τόσο από τη θητεία του ως Πρέσβη της Κύπρου όσο και από τη θητεία του ως Επιτετραμμένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κατά την περίοδο της εισβολής.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης ευχαρίστησε την Οργάνωση για την πολύτιμη προσφορά της, σημειώνοντας ότι ο λαός της Κύπρου εκτιμά τις προσπάθειες της ομογένειας και ελπίζει ότι θα συνεχιστούν έως ότου αποχωρήσουν από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Πρέσβης είπε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την προώθηση του εθνικού μας προβλήματος στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του Αμερικανού Προέδρου για την επίλυση του Κυπριακού, την ενεργό ανάμειξη των Χόλμπρουκ και Μίλερ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς αυτό το στόχο καθώς και την αμερικανική υποστήριξη στην υποψηφιότητα της Κύπρου να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης για το έντονο ενδιαφέρον και υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

*Διαβάστε συνέντευξη του Α. Νικολαΐδη στην Αντιγόνη Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

Α. Νικολαΐδης: Αδιαμφισβήτητη η ενοχή του Κίσινγκερ… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Πηγές: papapolyviou.com / ageliaforos.com