Υπόθεση Siemens: “Διεθνές οργανωμένο έγκλημα”

24 Απριλίου 2010

Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, με ομόφωνη απόφασή της απευθύνεται στην Εισαγγελία του Μονάχου(Γερμανία) χαρακτηρίζοντας το σκάνδαλο Siemens διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

Με την ίδια απόφαση απευθύνει επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θέτοντας υπόψιν του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν και ζητά, την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για την συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Eλληνικού Δημοσίου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Siemens έχουν ως εξής:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ SIEMENS AG

1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ SIEMENS AG
Μετά από ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της SIEMENS στο σύνολό της και συνεννόηση με τους βουλευτές που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή, ο Πρόεδρος Σήφης Βαλυράκης:

Με επιστολή του (23 Ιουλίου 2010) προς τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της μητρικής εταιρίας SIEMENS AG, κ.κ. Peter Löscher και Peter Solmssen, ζήτησε να συμβάλουν ουσιαστικά στην αποκάλυψη της αλήθειας και να θέσουν στην διάθεση της επιτροπής κάθε στοιχείο που διαθέτει η εταιρία σε σχέση με τη διαφθορά στη χώρα μας, ήτοι:

  • να παραδώσουν στην Εξεταστική Επιτροπή κάθε αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με τη διακίνηση “μαύρου χρήματος” από τα ταμεία της Siemens στη χώρα μας, είτε αυτό προκύπτει από τραπεζικούς λογαριασμούς, μαρτυρικές καταθέσεις είτε από άλλα έγγραφα,
  • να παραδώσουν τις αναφορές του Υπεύθυνου Συμμόρφωσης της Εταιρείας (compliance monitor) Siemens, κ. Theo Waigel σχετικά με διαγωνισμούς προμηθειών του Ελληνικού Δημοσίου και σε αθέμιτες πληρωμές, σε κρατικούς λειτουργούς, καθώς και τα στοιχεία των αποδεκτών του μαύρου χρήματος.

2. ΑΠΑΝΤΗΣΗ SIEMENS AG
Στις 18 Αυγούστου 2010 η Siemens απαντώντας στο αίτημα της εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την συμβολή της στην διερεύνηση του σκανδάλου που αφορά την εταιρία της επισημαίνει την ανταπόκριση των Siekazcek, Kutschenreuter οι οποίοι βεβαίωσαν γραπτώς ότι θα καταθέσουν ενώπιον μελών της Επιτροπής που θα μεταβούν για αυτόν τον λόγο στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Εισαγγελία του Μονάχου, καθώς και την δήλωση του συνηγόρου του Χριστοφοράκου ότι θα ανταποκριθεί στο παραπάνω αίτημα.

Επίσης αναλαμβάνει να οργανώσει συνάντηση της Επιτροπής α) με τους ερευνητές της Debevoise και β) και αρμόδια στελέχη της Siemens.

3. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ-ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ
Η Εξεταστική Επιτροπή ερευνώντας μια οργανωμένη και πολύπλευρη διεθνή εγκληματική δραστηριότητα δωροδοκιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποφάσισε να ζητήσει τη διεθνή συνεργασία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς συμβάσεις και ΟΜΟΦΩΝΑ ζήτησε την δικαστική συνδρομή από την Εισαγγελία του Μονάχου με βάση τις διατάξεις των άρθρων 457 του Ελληνικού κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις, τις διατάξεις της Συμφωνίας Σένγκεν και τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο  αυτό, στο διάστημα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και σε συγκεκριμένο χρόνο που αυτή θα ορίσει, θα μεταβούν μέλη της με τον Εφέτη κ. Γιώργο Χριστοδούλου, προκειμένου:

  • να εξετάσουν ως μάρτυρες τους, Πρόεδρο της εταιρείας Siemens ΑG Peter Löscher, Γενικό διευθυντή της Εταιρείας Siemens ΑG, Peter Υ. Solmssen και τον Υπεύθυνο  Monitor της Εταιρείας  Siemens ΑG, Theo Waigel καθώς και τους ενεχόμενους στο σκάνδαλο  Χριστοφοράκο, Kutschenreuter και Siekazcek
  • να λάβουν γνώση του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε από την Εισαγγελία και αφορά αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων του και ιδία στον τομέα της Υγείας, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κλπ και την διακίνηση του «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της εταιρείας στη χώρα μας σε ανώτερους κρατικούς λειτουργούς και πολιτικά πρόσωπα.

4. ΠΟΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Τέλος, η Εξεταστική Επιτροπή, στο πλαίσιο της εντολής της για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, με αναφορά της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θέτοντας υπόψη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που από την έρευνά της προέκυψαν και καταδεικνύουν τη συγκρότηση ενός οργανωμένου «διεθνούς» διασυνοριακού εγκλήματος και συνιστά σοβαρή απειλή για τους θεσμούς, τον κοινωνικό ιστό και τη νομιμότητα, ζητά την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό τη διάπραξη:

  • απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1 περ. 1 του Ν. 1608/1950, που αφορά τους καταχραστές του δημοσίου,
  • νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και
  • ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση.

Εκ μέρους της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση SIEMENS,

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης

Πηγἠ:web.archive.org