Η μυστική νίκη του Ισραήλ στο Μπακού

11 Δεκεμβρίου 2020

Όταν το Ισραήλ διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στο τομέα της ασφαλείας, ακόμη σε μουσουλμανικές χωρες, αυτό ενισχύει το καθεστώς του ως περιφερειακή δύναμη. Σε αυτή τη βάση η ισραηλινή διπλωματία μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Αυτός ο ρόλος του «προστάτη» τροποποιεί πλήρως την περιφερειακή κατάσταση. Σε αυτή τη βάση, μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες του Αβραάμ βρήκαν τα θεμέλιά τους τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδεσμεύονται από την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Από τους αισθητήρες τελευταίας κοπής έως τις εξαιρετικά ακριβείς μοντελοποιήσεις του εδάφους, το Τελ Αβίβ δεν δίστασε να διαθέσει στο Μπακού τις τελευταίες τεχνολογίες συλλογής πληροφοριών, αλλάζοντας ταχεία την πορεία της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Και επιτρέποντας στο Ισραήλ να προωθήσει τα πιόνια του εναντίον της Τεχεράνης και της Άγκυρας.

Ενώ η Άγκυρα παρείχε αποφασιστική υποστήριξη στο Μπακού – με πολλά drones (ισραηλινά που μετονομάστηκαν τούρκικα) και με Σύρους μισθοφόρους, η υποστήριξη του Τελ Αβίβ ήταν επίσης καθοριστική για την ταχεία νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενώ η μιντιακο-πολιτική προσοχή επικεντρώθηκε κυρίως στη μαζική χρήση των drones, η ισραηλινή υποστήριξη υλοποιήθηκε πρώτα σε τεχνολογίες που επιταχύνουν γρήγορα τον κύκλο πληροφοριών στο έδαφος, τροποποιώντας έτσι το δόγμα χρήσης των δυνάμεων του Ιλάμ Αλίεφ.

Κορυφαία στρατιωτική νοημοσύνη

Ήδη, η στενή στρατιωτική συνεργασία και στο τομέα των πληροφοριών – οι πράκτορες της Μοσάντ πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις ανθρωπογενούς συλλογής πληροφοριών στο Αζερμπαϊτζάν – επέτρεψε στο Μπακού στα μέσα της δεκαετίας του 2010 να υπογράψει σύμβαση με την Elta Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI) που ειδικεύεται στο σχεδιασμό εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου. Η συμφωνία αυτή στη συνέχεια προέβλεπε το σχεδιασμό ενός ψηφιακού μοντέλου ακριβείας του ορεινού εδάφους (DTM) του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προσφέροντας στο Μπακού μια ακριβή αναπαράσταση αυτής της ορεινής περιοχής χάρη στη συγχώνευση πληροφοριών από παρεμβολές ραντάρ, ανθρώπινους αισθητήρες ή ακόμα και από δορυφορικές εικόνες. Με τη δύναμη αυτής της μοντελοποίησης, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατάφεραν να χειριστούν τα ντρον-καμικάζι Harop που αναπτύχθηκαν από το τμήμα «πυραύλων» της IAI τα οποία, περαιτέρω από το να αποτελούν μια δύναμη κρούσης μεγάλης ακριβείας, διεξαγάγουν σε πλήρη αυτονομία αποστολές συλλογής πληροφοριών χάρη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και βαθειάς εκμάθησης (deep learning) τους.

Τα Harops που πουλήθηκαν στο Μπακού από το 2016 και μετά, μεταφέρθηκαν τακτικά στο Αζερμπαϊτζάν από τη στρατιωτική βάση Ovda στα νότια του Ισραήλ από την αεροπορική εταιρία Silk Way Airlines, που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της σύγκρουσης. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταβίβασαν έτσι στο Γενικό Επιτελείο τις ακριβείς τοποθεσίες των θέσεων του αντίπαλου, επιτρέποντας στη συνέχεια την ανάπτυξη των συστοιχιών πυροβολικού (η χρησιμότητα των οποίων καθίσταται και πάλι απαραίτητη σε αυτήν τη διαμόρφωση) ή ακόμη και πιο «κλασικών» drone, πολλά από τα οποία είναι επίσης ισραηλινά, όπως και το SkyStriker, που παράγεται από την Elbit Systems, τον ειδικό της αμυντικής ηλεκτρονικής με έδρα τη Χάιφα. Ορισμένα, όπως τα Orbiter, παράγονται ήδη κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν χάρη στην εταιρεία στρατιωτικού εξοπλισμού Azad Systems, που συνδέεται από το 2011 με την ισραηλινή Aeronautics Defense Systems.

Η Ιερουσαλήμ ενισχύει τη συμμαχία με το Μπακού εναντίον της Τεχεράνης

Το απόκρημνο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο ωστόσο, θεωρείται ως στρατηγικό πλεονέκτημα από τον Ερεβάν, έγινε έτσι η αχίλλειος πτέρνα του λόγω της ολοκλήρωσης, που μέχρι τώρα δεν είχε φτάσει πουθενά στον κόσμο σε αυτό το σημείο, αυτόνομων μέσων συλλογής πληροφοριών και της ανάπτυξης συμβατικών μέσων. Εκτός από αυτές τις συμβάσεις εξοπλισμού – το Μπακού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ισραηλινών όπλων μετά από την Ινδία – το Τελ Αβίβ κατάφερε να δοκιμάσει τις νέες τεχνολογίες του σε έναν αγωνιστικό χώρο κοντά στον μεγάλο ιρανό αντίπαλό του, μια επίμονη προτεραιότητα του εβραϊκού κράτους παρά την περιστασιακή συμμαχία που χρειάστηκε με την Άγκυρα.

JForum.fr + © Copyright Intelligence Online.

Πηγή: infognomonpolitics.gr