Καθηγητής Ιωαννίδης: Από την θνητότητα «χαμηλότερη της γρίπης» στο σενάριο για 10.000 νεκρούς

4 Δεκεμβρίου 2020

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες μέσω των όσων είχε πει, εφοδίασε με «επιχειρήματα» [σε πολλά εισαγωγικά] πάσης φύσεως αρνητικές του κορωνοϊού. Και φτάσαμε στη σημερινή συνέντευξη, όπου πέρασε στο άλλο άκρο, προβλέποντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Σε μια δραματική πρόβλεψη για μέχρι και 10.000 θύματα από τον κορωνοϊό μέχρι τον Φεβρουάριο προχώρησε μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ο ομογενής καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης. Μάλιστα ο ίδιος πάει ένα βήμα παραπέρα και διαμηνύει πως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η έλευση του εμβολίου στη χώρα μας δεν θα προσφέρει κάτι… χρήσιμο.

«Αν και ελπίζω να αλλάξουμε πορεία στην Ελλάδα, έστω και τώρα, κάνοντας σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και πιο μαζικά τεστ και προφυλάσσοντας καλύτερα τα γηροκομεία και τους ευπαθείς πληθυσμούς, υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να συνεχίσουμε ανοχύρωτοι. Οπότε, ως τα τέλη Φεβρουαρίου μπορεί να έχουμε ήδη φτάσει σε 5.000 έως 10.000 θανάτους, αν όχι περισσότερους, και να έχουμε μολυσμένο πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης και συνεχίζει: «Δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση… Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά».

Πρόκειται για μια πρόβλεψη, που παρόμοιά της δεν έγινε από κανέναν άλλο μέλος της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας, προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις. Τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το άτομο που την έκανε. Και αυτό γιατί ο κ. Ιωαννίδης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στη χώρα μας. Απέκτησε ευρύτατη δημοσιότητα κατά την περίοδο του πρώτου lockdown όταν με δηλώσεις του υποβάθμιζε τόσο την σφοδρότητα του κορωνοϊού, όσο και τη χρησιμότητα της επιβολής του μέτρου της καραντίνας.

Σταχυλογούμε ορισμένες από τις δηλώσεις του κύριου καθηγητή:

H πρώτη επέμβασή του, που τάραξε τα νερά της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και άνοιξε το «ζήτημα Ιωαννίδη», υπήρξε ένα άρθρο του, στις 17 Μαρτίου 2020, με τον τίτλο «Ένα φιάσκο βρίσκεται υπό κατασκευήν; Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς αξιόπιστα δεδομένα» στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως:  «Η τρέχουσα νόσος του κορωνοϊού, Covid-19, έχει χαρακτηριστεί ως η πανδημία του αιώνα. Αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει και το φιάσκο του αιώνα». Και συνεχίζει: «Δρακόντεια αντίμετρα έχουν υιοθετηθεί σε πολλές χώρες. Εάν η πανδημία εξαλειφθεί –είτε από μόνη της είτε λόγω αυτών των μέτρων–, η βραχυπρόθεσμη ακραία κοινωνική αποστασιοποίηση και ο αποκλεισμός ενδέχεται να γίνουν ανεκτές. Πόσο καιρό, όμως, θα πρέπει να συνεχίζονται μέτρα όπως αυτά εάν η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται; Και πώς μπορούν να υποστηρίξουν οι πολιτικοί ότι κάνουν περισσότερο καλό από ζημιά;».

Στηριζόμενος στο ποσοστό θνησιμότητας των εγκλείστων –τουριστών και προσωπικού– του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, τον Φεβρουάριο 2020 (όπου από τους 700 επιμολυνθέντες από τον ιό πέθαναν οι 14, δηλαδή το 2%), συνάγει με διάφορες αναγωγές το συμπέρασμα πως: «λογικές εκτιμήσεις για το ποσοστό θνησιμότητας των περιστατικών στον πληθυσμό των ΗΠΑ μπορούν να κυμαίνονται από το 0,05% έως το 1%» – των επιμολυνθέντων.

«Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Covid-19 είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα από ό,τι φοβόμασταν αρχικά». «Από τη στιγμή που λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος αριθμός μη διαγνωσμένων περιστατικών, η νόσος έχει θνητότητα συγκρίσιμη μιας σοβαρής εποχικής γρίπης, τουλάχιστον στις περιοχές όπου τα νοσοκομεία και οι οίκοι ευγηρίας δεν έχουν κατακλυστεί. Επίσης βλέπουμε την απότομη ηλικιακή διαβάθμιση της θνητότητας της Covid-19, με περίπου το 90% έως 95% των θανάτων στην Ευρώπη να αφορούν άτομα άνω των 65 ετών. Για τα παιδιά και τους νέους ξέρουμε ότι η Covid-19 είναι λιγότερο θανατηφόρα από τη γρίπη», έγραφε ο καθηγητής στις 4 Μαΐου του 2020, στην εφημερίδα Sunday Times σε άρθρο του σε συνεργασία με τον Ρόχαν Σίλβα, πρώην σύμβουλο του βρετανού πρωθυπουργού.

Λίγους μήνες μετά, στις 6 Νοεμβρίου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και αφού το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έπνιγε τη χώρα αλλά και την υπόλοιπη ΕΕ, θα απαντήσει στους επικριτές του πως απόψεις του «έχουν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα» και «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία γριπούλα». Ξυφουλκούσε πάντως κατά του νέου lockdown τονίζοντας πως «θα έχει καταστροφικές συνέπειες». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, δήλωνε πως «σύμφωνα με το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, [το lockdown] είναι καταστροφικό όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την υγεία».

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες μέσω των όσων είχε πει, εφοδίασε με «επιχειρήματα» [σε πολλά εισαγωγικά] πάσης φύσεως αρνητικές του κορωνοϊού. Και φτάσαμε στη σημερινή συνέντευξη, όπου πέρασε στο άλλο άκρο, προβλέποντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης

Καθηγητής Ιωαννίδης: “Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς”