Διάτρητη δημοκρατία και εθνική ασφάλεια

Αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις του πρωθυπουργού και παραγόντων μέσω Cosmote

17 Oκτωβρίου 2020
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις του πρωθυπουργού αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων μέσω Cosmote, κάνει ο δημοσιογράφος Β. Λαμπρόπουλος στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Πρόκειται για το μεγάλο σκάνδαλο της υποκλοπής των αρχείων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας τουλάχιστον 3-5 εκατομμυρίων χρηστών από την εταιρεία Cosmote.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα δεδομένα από τις μετακινήσεις, τις συναντήσεις και τις τηλεφωνικές κλήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των περισσοτέρων υπουργών της κυβέρνησης φέρεται να έχουν διαρρεύσει σε αγνώστους ηλεκτρονικούς εισβολείς. Η υποκλοπή υπολογίζεται ότι έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει γενική ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ κινητοποιήθηκαν ΕΥΠ και Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς το δίκτυο του ΟΤΕ χρησιμοποιείται και για τις κωδικοποιημένες, κρυπτογραφημένες επικοινωνίες του Μαξίμου και o εν λόγω φορέας αναλαμβάνει την ασφάλεια των επικοινωνιών σε κρίσιμες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.documentonews.gr

Πόσο σοβαρή είναι η κυβερνοεπίθεση στην Cosmote και για ποιους;

26 Οκτωβρίου 2020
Στις 14 Οκτωβρίου, με μία ανακοίνωση 653 λέξεωνΕνημέρωση 14/10/2020 «κρυμμένη» στην ενότητα των δελτίων Τύπου του ομίλου OTE, και μια διακριτική παραπομπή στην κεντρική σελίδα της Cosmote, η εταιρεία κινητής γνωστοποίησε στο κοινό ότι στις 8 Σεπτεμβρίου έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης.
Άγνωστοι απέσπασαν ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιλάμβανε στοιχεία των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής κατά το πενθήμερο 1-5 Σεπτεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της, τύπο συσκευής, IMSI (15ψήφιος κωδικός ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών Cosmote. Με άλλα λόγια, οι μόνοι που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν είναι αυτοί που επί πέντε ημέρες δεν μίλησαν καθόλου στο κινητό τους. Η κυβερνοεπίθεση αφορά τους πελάτες και άλλων παρόχων, αφού αν κάποιος κάλεσε ή δέχθηκε κλήση από συνδρομητή της Cosmote κατά το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, τότε ο αριθμός του βρίσκεται στη λίστα των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι χάκερς.
Διαβάστε περισσότερα στο insidestory.gr/article/kyvernoepithesi-cosmote

Δολοφονία ο θάνατος του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη

21 Ιουνίου 2018
Σημαντική δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.
Δεκατρία χρόνια μετά δικαιώνονται οι συγγενείς του που αγωνίζονταν να αποδείξουν ότι ο 39χρονος δεν είχε αυτοκτονήσει αλλά είχε δολοφονηθεί, και το έγκλημα συνδεόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία.
Η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ´ αγνώστων για την υπόθεση του πρώην στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη .
Την κακουργηματική δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη.
Διαβάστε περισσότερα στο www.documentonews.gr