Εκαναν έξωση σε 90χρονη κι έμεινε δύο 24ωρα στο δρόμο για το σκυλάκι της

Την πέταξαν στο δρόμο για λίγα νοίκια

18 Οκτωβρίου 2020

Στο δρόμο έμεινε μία 90χρονη γυναίκα, ύστερα από έξωση από το διαμέρισμά της στον Aγιο Δημήτριο για οφειλές ενοικίων χαμηλού ύψους. Η ηλικιωμένη ζούσε στο σπίτι μαζί με τον 25χρονο εγγονό της. Το παιδί το μεγάλωσε η ίδια από τότε που ήταν τεσσάρων ετών. Ο ένας είχε τον άλλον για στήριγμα. Εκείνη έπαιρνε σύνταξη 290 ευρώ και ο 25χρονος έκανε μεροκάματα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Μέχρι που λόγω του κορονοϊού, τα μεροκάματα άρχισαν να λιγοστεύουν και τα χρήματα να μην επαρκούν για να πληρώσουν τα ενοίκια. Το αποτέλεσμα ήταν η 90χρονη και ο εγγονός της να μείνουν για πρώτη φορά στη ζωή τους άστεγοι.

«Οι άνθρωποι αυτοί χρωστούσαν τέσσερα ενοίκια ύψους 1.200 ευρώ. Το εγγόνι της 90χρονης δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Είναι ένα παιδί που νοιάζεται για τη γιαγιά του και κάνει ό,τι μπορεί. Η γιαγιά, μας είπε ότι παλιά έπαιρνε σύνταξη 700 ευρώ. Με τα χρόνια έμεινε με τη σύνταξη πρόνοιας ύψους 290 ευρώ. Αυτό που πνίγει τη γιαγιά και το εγγόνι είναι ότι τους πέταξαν στο δρόμο με πολύ άσχημο τρόπο. Στο σπίτι τους εμφανίστηκε δικαστικός επιμελητής. Το κλειδώσανε και τους άφησαν απ’ έξω, χωρίς να προλάβουν καν να πάρουν τα πράγματά τους. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου πήραν τηλέφωνο στους Γιατρούς του Κόσμου για να μείνουν στο υπνωτήριό μας», λέει στο ethnos.gr η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου.

Η γιαγιά και ο εγγονός έχουν ένα σκύλο, τον οποίο δεν ήθελαν να αποχωριστούν. «Όταν τους είπαμε ότι στο υπνωτήριο δεν μπορεί να φιλοξενηθεί ο σκύλος, μας είπαν ότι χωρίς το ζώο δεν πάνε πουθενά. Προτίμησαν να περάσουν δύο ημέρες στο δρόμο με το σκυλάκι, μέχρι να βρούμε ξενώνα για το ζωάκι. Όταν τους είπαμε ότι το σκυλί θα φιλοξενηθεί σε ξενώνα, τότε δέχτηκαν να έρθουν στο υπνωτήριο των Γιατρών του Κόσμου. Πρόκειται για μία γιαγιά και έναν εγγονό που είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Η γιαγιά στεναχωριέται για το εγγόνι και το εγγόνι αγχώνεται για τη γιαγιά», προσθέτει η κ. Θάνου.

Οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να κάνουν την ηλικιωμένη και το εγγόνι της να νιώσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για εκείνους: «Η γιαγιά έμεινε στο δρόμο με τη ρόμπα. Μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι βίωσε αυτή η γυναίκα. Οι γείτονες ήταν αυτοί που ειδοποίησαν τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτό που βλέπουμε στους Γιατρούς του Κόσμου και είναι στενάχωρο είναι ότι αυτά τα περιστατικά αρχίζουν και παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις», λέει ο Νικήτας Κανάκης. Το εγγόνι της ηλικιωμένης κάνει ήδη προσπάθεια να πιάσει δουλειά.

Πηγή: www.ethnos.gr