Η χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας στην Κύπρο…

Τα 575 κρούσματα σε 6 μέρες και η αδυναμία που προκύπτει

18 Οκτωβρίου 2020

Μπροστά στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο και υπό το φόβο η επιδημιολογική εικόνα να καταστεί τέτοια που το σύστημα υγείας να αδυνατεί να ανταπεξέλθει, γεγονός που θα επιφέρει τραγικές συνέπειες, η Κύπρος διανύει τη χειρότερη εβδομάδα από την έναρξη της πανδημίας.

Ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός κρουσμάτων, οι δεκάδες επαφές του κάθε θετικού περιστατικού, οι αρνητές του ιού, πολίτες που δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της μονάδας ιχνηλάτησης, άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά δεν παραμένουν σε καραντίνα και ο δύσκολος -αντικειμενικά- χειμώνας που έρχεται είναι μόνο μερικά από τα όσα προβληματίζουν τον Υπουργό Υγείας και την ομάδα του.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που επέβαλε χθες η Κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ από τα ξημερώματα ανά το παγκύπριο, με ειδικό καθεστώς στη Λεμεσό που παρουσιάζει τη χειρότερη επιδημιολογικά εικόνα σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες, δεν έγιναν αποδεκτά από όλους με τον ίδιο τρόπο.

Κάποιοι κάνουν λόγο για μέτρα σκληρά που θα οδηγήσουν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων, μιας και στη Λεμεσό μέχρι τις 26 του μήνα όλοι οι χώροι εστίασης απαγορεύεται να λειτουργούν από της 22:30 και μετά και από την άλλη αυτοί που θεωρούν ότι με συστάσεις -έστω και ισχυρές- όπως έγινε με το ζήτημα της κυκλοφορίας στη συμπρωτεύουσα από τις 23:30 και μετά, το πρόβλημα δεν λύνεται.

Πάντως στα ανησυχητικά καταγράφεται και το γεγονός ότι όχι μόνο αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά αυξάνονται και οι συμπτωματικοί φορείς, ενώ οι αλυσίδες μετάδοσης που δημιουργούνται σε οικογένειες, εργασιακούς χώρους, σχολεία και αλλού, συνεχώς αυξάνονται.

Ενδεικτικοί οι αριθμοί για το πώς εξελίχθηκε η πανδημία την τρέχουσα εβδομάδα.

575 κρούσματα σε 6 μέρες
Δευτέρα 12 Οκτωβρίου                  41 κρούσματα
Τρίτη 13 Οκτωβρίου                       83 κρούσματα
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου                  51 κρούσματα
Πέμπτη 15 Οκτωβρίου                   104 κρούσματα
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου               94 κρούσματα
Σάββατο 17 Οκτωβρίου                 202 κρούσματα

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

To Υπουργείο Υγείας καλεί όλους όσοι έχουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι και να ενημερώνουν αμέσως τον Προσωπικό τους Ιατρό. Με την ομάδα ιχνηλάτησης να μην μπορεί πλέον να εντοπίσει όλες τις επαφές και να επικοινωνήσει μαζί τους, οδηγίες εκδόθηκαν το Σάββατο και προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, που καλούνται πλέον να καταγράψουν όσους ήρθαν σε επαφή και να τους ενημερώσουν σχετικά από μόνοι τους, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα από την καθυστέρηση που υπάρχει λόγω της κατάστασης.

Πηγή: cyprustimes.com