Bild: Ο Ερντογάν εξαπατά τη Γερμανία

15 Οκτωβρίου 2020

«Εξαπατημένος» αισθάνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, από την κίνηση της Άγκυρας να στείλει ξανά το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild.

Όπως αναφέρει η Bild, η προσέγγιση, που επιτεύχθηκε με πολλές προσπάθειες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., απειλείται με κατάρρευση.

Ο Μάας ομολόγησε την Τρίτη, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην Ελλάδα και την Κύπρο, ότι είναι «εξαιρετικά ενοχλημένος» από την τουρκική στάση.

Το πόσο «εκνευρισμένος» ήταν ο Μάας, φαίνεται από την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Τουρκία, το οποίο, ήταν ένα ασυνήθιστο βήμα για την προσεκτική γερμανική διπλωματία, εξηγεί το άρθρο. «Αλλά στη διπλωματία δεν είναι σημαντικό μόνο αυτό που κάνει κάποιος, αλλά και αυτό που δεν κάνει», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τον Μάας, υπάρχει κατανόηση και στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για ορισμένες τουρκικές θέσεις στη διαμάχη για το φυσικό αέριο -αλλά όχι για το παιχνίδι με τις «προκλήσεις».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Bild, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα γίνει μεν συζήτηση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά παράλληλα δεν θα ληφθούν αποφάσεις που θα καταστήσουν ακόμα πιο δύσκολη τη διαμεσολάβηση στην αντιδικία Ελλάδας – Τουρκίας.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ως ασκούσα την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Γερμανία πραγματοποίησε εντατικές συνομιλίες με όλους. Αλλά τώρα η γερμανική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές.

Στο άρθρο τονίζεται επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση και στο εσωτερικό: «Είναι καιρός η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της αντί να επιτρέπει στον Erdogan να την εκβιάζει με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Γρήγορα ακούστηκε κριτική από πολλούς που προειδοποίησαν να μη ληφθεί μονόπλευρα το μέρος της Ελλάδας. «Το ταξίδι ήταν σωστό, η ακύρωση της στάσης στην Άγκυρα λάθος», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU Γιόχαν Βάντεπουλ.

«Η Ελλάδα είναι στενός εταίρος στην Ε.Ε.. Αλλά η πιο πρόσφατη διμερής Συνθήκη της με την Αίγυπτο ήταν εξίσου περιττή με τις αποστολές πλοίων από πλευράς Τουρκίας», δήλωσε ο Βάντεπουλ.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο γεγονός ότι μετά την αμφιλεγόμενη αποστολή ενός πλοίου για την πραγματοποίηση ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία επιθυμεί να ξαναστείλει και το γεωτρητικό πλοίο «Yavuz».

Ο Erdogan δήλωσε στην Άγκυρα την Τετάρτη ότι «μετά τις εργασίες συντήρησής του θα ξεκινήσει και πάλι για νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Ο στόλος θα συνοδεύσει το γεωτρητικό πλοίο, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλειά του.

Πηγή: Bild / www.kathimerini.gr