Πολιορκημένα 39 ασυνόδευτα στα Καμένα Βούρλα – Να φύγουν απαιτούν οι κάτοικοι

25 Σεπτεμβρίου 2020

Οργισμένες ξενοφοβικές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η φιλοξενία σε παλιό ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα 39 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα νησιά, λίγο πριν μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα προσφυγόπουλα μεταφέρθηκαν εκεί στα μέσα της εβδομάδας για να φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μετεγκατάστασή τους.

Ωστόσο, κάτοικοι και επαγγελματίες που αντιδρούν στην παρουσία των παιδιών στην περιοχή, δεν επέτρεψαν, σχηματίζοντας μπλόκα, ούτε κι αυτήν ακόμη τη μεταφορά φαγητού και κλινοσκεπασμάτων για το ξενοδοχείο που, όπως καταγγέλλουν, ήταν ανενεργό για πολλά χρόνια, ενώ χθες Πέμπτη προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού και σήμερα σε νέα κινητοποίηση στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας. Το βράδυ της Πέμπτης σημειώθηκε ένταση γύρω από το ξενοδοχείο, με ομάδες συγκεντρωμένων να αναγκάζουν τα προσφυγόπουλα να μείνουν εγκλωβισμένα μέσα

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων από τον αστικό ιστό και να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής. Αλλά και ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ιωάννης Συκιώτης προειδοποιούσε για «σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μονίμων και επισκεπτών, τόσο στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων όσο και στην ευρύτερη περιοχή»

Σήμερα, κάτοικοι και επιχειρηματίες προχώρησαν σε αποκλεισμό της Λαμίας-Αθηνών στα διόδια της Αγίας Tριάδας, παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από αρκετές πλευρές να μην υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα, ωστόσο, νέα συγκέντρωση στην περιοχή προγραμματίζεται για απόψε.

Τη «βαθύτατη λύπη» του για τα «ακραία φαινόμενα που βλέπουμε μόνο στα Καμένα Βούρλα» εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, παραβλέποντας ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει καλλιεργήσει με τη στάση της ξενοφοβικά ανακλαστικά

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και δεν μπορούμε στα Καμένα Βούρλα για 39 παιδιά να δείξουμε αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης, παραδέχτηκε ωστόσο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί για τη μεταφορά των παιδιών στην περιοχή. «Αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ γι’ αυτό. Όταν γίνεται μια μετακίνηση σε όλη τη χώρα πολύ μικρών ομάδων και για λίγες ημέρες, δεν φτάνει σε επίπεδο υπουργών», δικαιολογήθηκε.

Δεν δίστασε ακόμη να αστειευτεί με μήνυμά του που το διάβασαν οι παρουσιαστές της εκπομπής: «Μπορεί να με λένε εμένα δεξιό, αλλά κάποιοι με φτάνουν στα όριά μου».

Πηγή: www.efsyn.gr