Πραξικόπημα στο Βελιγράδι. Ζώνη Αμερικανο-ισραηλινών προτεκτοράτων τα Βαλκάνια

Του Γιώργου Λ.

Συμφωνία οικονομικής συνεργασίας υπέγραψαν χθες Σερβία και Κόσοβο στο Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου παρουσία του Τραμπ. Η Σερβία ανέφερε ότι μεταφέρει την Πρεσβεία της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και το Κόσοβο ότι θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο πλευρές κατήγγειλαν επίσης τη δράση της λιβανικής Χεζμπολά και συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη διεθνή εκστρατεία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Οι συμφωνίες αυτές επετεύχθησαν στα πλαίσια αμερικανο-ισραηλινής πρωτοβουλίας για επίλυση του κοσοβάρικου ζητήματος, που περιλαμβάνει μέτρα κατά της Κίνας (5G) και της Ρωσίας (αέριο). Στη Σερβία πάντως ο Πρόεδρος Βούτσις δέχεται ήδη σφοδρές επικρίσεις για τη συμφωνία ως έμμεσα αναγνωρίζουσα την απόσχιση του Κοσόβου.

Πρόκειται για το θλιβερό κατάντημα των Βαλκανίων στον πάτο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας. Ήταν κάποτε μια χώρα (η Γιουγκοσλαβία)… και τα σημερινά θλιβερά προτεκτοράτα: Τρομοκρατική η Χεζμπολά, σέρβικη και κοσσοβάρικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, δουλική ευθυγράμμιση με ΗΠΑ σε άσχετα με τις σχέσεις των δύο “χωρών” θέματα (αποκλεισμός κινέζικου δίκτυου κινητής τηλεφωνίας 5G, ρωσικού αερίου κτλ). Ας τα σκεφτούν όσοι βάλαν πλάτη στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας παίρνοντας το μέρος του ιμπεριαλισμού στο όνομα του αντιεθνικισμού

ΥΓ: Πάντως η συμφωνία βάζει σε προτεραιότητα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα

Τρία σημεία της συμφωνίας προωθούν θέματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Το ένα αφορά την ενέργεια και έχει έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε φυσικό αέριο θα χρησιμοποιήσουν διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό Prva Tv ότι το σημείο αυτό αφορά την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο – όπως είπε – θα φτάνει από την Αλεξανδρούπολη.

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G επίσης βρέθηκε στη συμφωνία. Η Σερβία και το Κόσοβο ανέλαβαν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη του δικτύου 5G που προέρχεται από «μη αξιόπιστους προμηθευτές» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το τρίτο θέμα που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην συμφωνία αφορά τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα το Ισραήλ. Οι δύο πλευρές καταδίκασαν τη δράση της Χεσμπολάχ και συμφώνησαν να την εντάξουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Για το Ισραήλ η Σερβία δεσμεύτηκε να ανοίξει κυβερνητικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 31 Ιουλίου του 2021 να μεταφέρει την πρεσβεία της σ’ αυτήν την πόλη. Το Κόσοβο αναγνωρίζει το Ισραήλ και ανοίγει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ.

https://www.zougla.gr/money/agores/article/servia-kosovo-to-simio-tis-simfonias-pou-enisxi-ton-rolo-tis-eladas

https://www.tovima.gr/2020/09/05/finance/servia-kosovo-to-simeio-tis-symfonias-pou-enisxyei-to-rolo-tis-elladas/

https://www.kathimerini.gr/world/561067426/symfonia-servias-kosovoy/

Διαβάστε επίσης

Έκπληξη Βούτσιτς για τη συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε