12 μίλια στο Ιόνιο. Προς νέα κρίση;

Μητσοτάκης στη Βουλή: Επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο

26 Αυγούστου 2020
Επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο λέγοντας «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα!».
«Έχουμε το αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού. Στο πλαίσιο ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια! Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι αλλά εμείς το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα στα Ιόνιο έως Ταίναρο σε επέκταση υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας».
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.protothema.gr/politics/article/

Αιχμές Ευ. Βενιζέλου για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

26 Αυγούστου 2020
Έντονες ενστάσεις εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με την εξαγγελία της κυβέρνησης να επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Βενιζέλος αφήνει αιχμές για την κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Εφόσον στόχος μας είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία για τη μόνη νομική διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ή από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πρέπει να εντάσσουμε όλες τις ‘μερικές’ κινήσεις σε ένα σχεδιασμό που διατηρεί και ενισχύει την βασική μας επιχειρηματολογία».
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.naftemporiki.gr/story/1631392/

Μπορέλ σε γερμανίδα ΥΠΑΜ, Καρενμπάουερ: «Οι Τούρκοι είναι εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου»

26 Αυγούστου 2020
Ένα ανοιχτό μικρόφωνο έφερε στο φως της δημοσιότητας τον ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Άνεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπαουερ, για τα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της Άτυπης Σύνοδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η ερωτηθείσα από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα, η κ. Κάρενμπαουερ που δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε: «Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».
Διαβάστε περισσότερα στο https://infognomonpolitics.gr/2020/08/