Πολύ περίεργη υπόθεση κατασκοπείας και παρακολουθήσεων στην Κύπρο

Με τις απόψεις του Μακάριου Δρουσιώτη μας χωρίζει άβυσσος. Εντούτοις διαβάσαμε μάλλον έπληκτοι και θορυβημένοι το παρακάτω άρθρο στο Sigma

Δρουσιώτης σε OCCRP: Η ημέρα που έσβησαν οι κάμερες & οι ισραηλινοί κατάσκοποι

Δημοσίευμα και συνέχεια για τις πρόσφατες αποκαλύψεις μέσω twitter του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη περί παρακολούθησης κλήσεων & μετακινήσεων  φιλοξενεί σήμερα το OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος – Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Στο αρθρο που υπογράφει κάποιος David Klein,  σημειώνεται πως ο Δρουσιώτης, ο οποίος είναι συγγραφέας βιβλίων που παρουσιάζει την ταραχώδη μετα-αποικιακή ιστορία του νησιού, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Προέδρου Νίκος Αναστασιάδης από το 2013 έως το 2014. «Παραιτήθηκε από αυτήν τη δουλειά αφού η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δημοσίευσε μια οργισμένη δήλωση που επέκρινε ένα βιβλίο που είχε πρόσφατα εκδώσει,  στην οποία εξέθεσε τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην Κυπριακή σύγκρουση».

Ο Δρουσιώτης αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος του πρώην Επιτρόπου της Κύπρου, Χρήστου Στυλιανίδη,  και ισχυρίζεται ότι από τότε ξεκίνησε η κατασκοπία.

Είπε ότι έστειλε δύο επιστολές στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας του να σταματήσει την παράνομη παρακολούθηση καθώς είναι προσωπικά υπεύθυνος για την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια των πολιτών. Είπε επίσης ότι θα υποβάλει νέο παράπονο στις κυπριακές αρχές και θα το κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Δρουσιώτης, σημειώνει το δημοσίευμα,  είπε ότι βρήκε στοιχεία κατασκοπίας και ζωντανής παρακολούθησης στο τηλέφωνο και τον υπολογιστή του και ισχυρίζεται ότι οι χάκερ έχουν διαγράψει τα γραπτά και τα μηνύματά του σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το έργο του.

«Στην πραγματικότητα, οι δράστες έχουν τον απόλυτο έλεγχο στον υπολογιστή μου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο μου σε έναν απλό χρήστη, επιβάλλοντας σοβαρούς περιορισμούς σε μένα», δήλωσε ο Δρουσιώτης σε επιστολή που απευθύνεται στο νομικό Ηλία Στεφάνου, την οποία επιστολή κοινοποίησε στο OCCRP.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι φοβάται ότι οι χάκερ έχουν τη δύναμη να κατασκευάσουν ψευδείς πληροφορίες και παραπλανητικά γεγονότα για τον εαυτό του και το έργο του.

Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο όμως ήταν ένα γεγονός που συνέβη στις 7 Ιουνίου.

«Ακριβώς στις 2 π.μ. την Κυριακή 7 Ιουνίου, όλες οι κάμερες ασφαλείας στο σπίτι μου έκλεισαν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Δρουσιώτης στην επιστολή. Πιστεύει ότι η επίθεση στο σύστημα ασφαλείας του ήταν ένα μήνυμα που έπρεπε να δει και είναι παρόμοιο με απειλή θανάτου εάν δεν σταματήσει τις έρευνές του. Δεν διευκρίνισε τι ερευνά πραγματοποιούσε.

Σύμφωνα με τα tweets του Δρουσιώτη, η φύση της επίθεσης στον κυβερνοχώρο υποδηλώνει ότι πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

«Μια κυβερνητική πηγή μου είπε ότι υπάρχουν 29 εταιρείες που ανήκουν στο Ισραήλ στην Κύπρο που παράγουν spyware (συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης)», δήλωσε ο Δρουσιώτης στο OCCRP.

«Η Access Now, μια ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη επέκρινε την Κύπρο και τη Βουλγαρία πριν από ένα μήνα για τη χορήγηση αδειών εξαγωγής στον Όμιλο NSO, μια ισραηλινή εταιρεία spyware που προσφέρει τις υπηρεσίες της σε αυταρχικά καθεστώτα που θεωρούνται υπεύθυνα για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών παγκοσμίως», αναφέρει το OCCRP.

Επιπλέον, το άρθρο επικαλούμενο την Access Now, αναφέρει πως ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Jamal Khashoggi, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018, θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες περιπτώσεις που στοχεύουν στο λογισμικό υποκλοπής του Ομίλου NSO.

«Τον Ιανουάριο, ο Δρουσιώτης είχε βοηθήσει τον Στεφάνου σε έρευνα για μια υπόθεση που αφορούσε τη σύλληψη πέρυσι τριών υπαλλήλων της εταιρείας τεχνολογίας κατασκοπείας WS WiSpear Systems Ltd μετά την παρακολούθηση ενός κατασκοπευτικού φορτηγού που λειτουργούσε στο νησί», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με το Forbes, η WS WiSpear είναι μια εταιρεία που ανήκει στον Tal Dillian, η οποία περιγράφεται ως πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στο Forbes τον Αύγουστο, ο Dillian περιέγραψε ότι το φορτηγό ήταν ικανό να διεισδύσει πλήρως σε οποιαδήποτε συσκευή σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και να το κατεβάσει ή να σκουπίσει όλα τα μηνύματα και τα δεδομένα του», καταλήγει το άρθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο ΟCCRP είναι αυτό που κατά καιρούς δημοσίευει άρθρα κατά της Κυβέρνησης και των κυπριακών αρχών όπου τους εμπλέκουν σε σκάνδαλα ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος και παραχώρησης διαβητήριων.

Διαβάστες επίσης

Παρακολουθεί και Έλληνες ο ΠΗΓΑΣΟΣ από το Ισραήλ ;