Διάγγελμα της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την Αγία Σοφία

Διάγγελμα της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) της Ρωσίας προς τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας σε σχέση με την εξέταση του θέματος της αλλαγής του καθεστώτος του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Μετάφραση από τα Ρωσικά

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της ΡωσικήςΟμοσπονδίαςαπευθύνονται προς τους συναδέλφους τους βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας σε σχέση με την εξέταση από τις Αρχές της Τουρκίας του ευαίσθητου για τους πολίτες μας θέματος της αλλαγής του καθεστώτος του Ναού-Μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Το εξέχων μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, παγκόσμιο αριστούργημα,το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αυτός ο ναός-μουσείο είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα από τους Ρώσους τουρίστες αξιοθέατα της πόλης. Το καθεστώςτου μουσείου,το οποίο το συγκρότημα του ναού απέκτησε το 1935 με απόφαση του πρώτου Προέδρου της Τουρκίας Μουσταφά ΚεμάλΑτατούρκ,επέτρεψε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον ναό για τον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων, να δείξει προσωπικά τον σεβασμό προς την πνευματική κληρονομιά και τις πολιτιστικές παραδόσεις των προγόνων μας. Εκατομμύρια πιστοί στον κόσμο σήμερα δοξάζουν της Αγία Σοφία. Ο ναός, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, αποτελεί έναμεγαλειώδες χριστιανικό ιερό.

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας εκτιμούν βαθιά τον φιλικό χαρακτήρα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους λαούς μας στον δύσκολο καιρό των αυξανόμενων γεωπολιτικών και άλλων αντιθέσεων, που περιπλέκονται από την πανδημία COVID-19. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας είναι πεπεισμένοι ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας κλίμακας.

Παρακαλούμε τους συναδέλφους μας βουλευτές της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας να αναλύσουν πολύπλευρα την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, και να καλέσουν κατά τη λήψη της απόφασης για το καθεστώς του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να επιδειχθεί σοφία και να μην αναθεωρηθεί η απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά ΚεμάλΑτατούρκ, με την οποία για πολλά χρόνια η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε Σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας.

7 Ιουλίου 2020

Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας
της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης
της Ρωσικής Ομοσπονδίας