Παρακμάζει και εξαφανίζεται ο ελληνικός λαός

Το δημογραφικό υποσκάπτει την ανάκαμψη της οικονομίας

Του Θάνου Τσίρου
6/10/2018
Τα νήπια που θα μένουν εκτός παιδικών σταθμών θα γίνονται ολοένα και λιγότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εξακολουθήσει να μειώνεται και μάλιστα με δραματικούς ρυθμούς ο αριθμός τους.
Ο δείκτης των μαθητών ανά τάξη θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ στους χώρους εργασίας θα αλλάξει δραματικά η «σύνθεση» του πληθυσμού με τα άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών να κερδίζουν συνεχώς έδαφος εις βάρος των νέων ηλικίας 20 ή 30 ετών, που θα γίνονται ολοένα και λιγότεροι.
Οσον αφορά τον αριθμό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών –οι οποίοι και θα αποτελούν τη βασική «δεξαμενή» των συνταξιούχων– θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 300.000 άτομα μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια.
Οι επιπτώσεις από την κατακόρυφη μείωση των γεννήσεων που αποτύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα είναι άμεσες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/988481/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-dhmografiko-yposkaptei-thn-anakamyh-ths-oikonomias

Δημογραφικό: «Καμπανάκι» από ΔΝΤ και οίκους αξιολόγησης

Της Ελευθερίας Κουρταλη
6/10/2018
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί αυξανόμενα την αχίλλειο πτέρνα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του ελληνικού χρέους.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει εδώ και χρόνια πως το δημογραφικό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Ελλάδα και σε αυτήν του τη θέση έχει βασίσει τόσο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη όσο και τις πιέσεις του για τις περικοπές στις συντάξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης «χτυπήσει καμπανάκι» για τις αρνητικές επιπτώσεις της μείωσης τους πληθυσμού, καθώς και του brain drain στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ, στην έκθεση για την παγκόσμια οικονομία που δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα, επισημαίνει πως το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα έχει οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου, στην Ελλάδα –η οποία υπέστη μεγάλη ύφεση, όπως και η Ισπανία– παρατηρήθηκε πτώση του δείκτη γονιμότητας, του αριθμού των παιδιών που γεννάει κάθε γυναίκα κατά μέσον όρο, στο 1,3 από 1,5 την περίοδο της κρίσης, και συγκεκριμένα από το 2008 έως το 2016. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, «η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην παγκόσμια οικονομία, καθώς 10 χρόνια μετά παραμένουν χαμηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης και υψηλό το δημόσιο χρέος, ενώ έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας σε πολλές χώρες.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.kathimerini.gr/988480/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dhmografiko-kampanaki-apo-dnt-kai-oikoys-a3iologhshs