Γενί Σαφάκ: Η Αθήνα θέλει πόλεμο – Υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί οι πολίτες

17 Ιουνίου 2020

Δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας εάν η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει λόγο για «προβοκατόρικη» συμπεριφορά.

«Η Αθήνα θέλει πόλεμο» τιτλοφορείται σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής Γενί Σαφάκ.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα «προβοκατόρικο σενάριο» που θα αυξήσει την ένταση τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής που μιλά για τα τέσσερα σενάρια αποτροπής που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα «ενόψει της προαναγγελθείσας από την Αγκυρα κρίσης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου».

Η Γενι Σαφάκ υποστηρίζει πως η Αθήνα μπορεί να δώσει εντολή για πυρά παρενόχλησης προς τα πλοία – γεωτρύπανα ή να μπλοκάρει τις σεισμικές έρευνες και συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά συστήματα των καλωδίων που χρησιμοποιούνται για αυτές.

Παραμένει στην επικαιρότητα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Παράλληλα η Γενί Σαφάκ αναφέρεται ξανά στην Αγία Σοφία με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Το έθνος είπε την τελευταία του λέξη».

Μάλιστα, επικαλείται τη χθεσινή δημοσκόπηση της AR-GE που δείχνει ότι το 90% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος και των εθνικιστών επιζητούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται πως στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διεμήνυσαν ότι η πρώτη προσευχή των πιστών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Από την πλευρά του, βέβαια, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένως παραπέμψει στο Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, το οποίο στις 2 Ιουλίου θα αποφασίσει επί της χρήσης του ιστορικού μνημείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα haberler.com, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζονται σίγουρα για την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου, έχοντας ήδη προαναγγείλει την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης προσευχής.

Πηγή:sputniknews.gr