Στη μέγγενη επιχειρηματιών-επιστημόνων η κυπριακή κυβέρνηση

23 Απριλίου 2020

Ασφυκτικές πιέσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δέχεται η Κυβέρνηση από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος ανησυχεί έντονα για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η παρατεταμένη αναστολή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνωρίζει το βάσιμο των ανησυχιών αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των απαγορεύσεων εάν δεν ανάψει πράσινο φως από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και τους επιστήμονες που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση. Αυτό το μήνυμα φρόντισε να στείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε την Τετάρτη με τους επιστήμονες, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί.

Παρουσία του Υπουργού Υγείας στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και της συμβουλευτικής επιτροπής των επιστημόνων που μετακάλεσε η Κυβέρνηση, περιέγραψαν με αισιοδοξία την επιδημιολογική εικόνα και κατέθεσαν εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη σταδιακή έναρξη της άρσης των απαγορεύσεων.

Αποφάσεις θα ληφθούν στις 29 Απριλίου από το Υπουργικό, αφού προηγηθεί νέα ενημέρωση από τους επιστήμονες και αναμένεται ότι οι πρώτες χαλαρώσεις των μέτρων θα αρχίζουν την πρώτη βδομάδα του Μαΐου.

Εκτός από τον επιχειρηματικό κόσμο η Κυβέρνηση δέχεται πίεση από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, οι οποίες ασφαλώς όπως ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός φρόντισε πολλές φορές να πει δημοσίως, δεν είναι απεριόριστες. Η δήλωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη (στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ) ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, το σημαντικό είναι να αρχίσει η οικονομία να παράγει, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, δείχνει ακριβώς και τις ανησυχίες που επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επόμενη μέρα. Η δε προειδοποίηση που απηύθυνε ότι όσο η οικονομία βρίσκεται στον πάγο ελλοχεύει ο κίνδυνος επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, συνάδουν ακριβώς με τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου για τις συνέπειες της αναστολής των εργασιών τους επί μακρόν.

Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω η Κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή μέσα από μια κοινά αποδεκτή φόρμουλα για σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, ώστε αφενός να αρχίζει έστω δειλά-δειλά η επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς όμως να διακυβεύεται η δημόσια υγεία και να μην τίθεται σε κίνδυνο το πολύ καλό αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας για αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού στον πληθυσμό.

Η φόρμουλα που αναζητείται φιλοδοξεί να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές κατά τρόπο αποδοτικό και αποτελεσματικό. Το βάρος όμως της Κυβέρνησης ρίχνεται στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας καθότι οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η μάχη δεν έχει κριθεί οριστικά και ότι ο κίνδυνος παραμονεύει, ενόσω υπάρχουν φορείς του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό.

Από καθαρά υγειονομικής πλευράς οι επιστήμονες εισηγούνται ότι οι χαλαρώσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει λαμβάνουν υπόψη τους εξής παράγοντες: Να αποτρέπουν τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, να αποφεύγεται η στενή και άμεση επαφή, να διασφαλίζεται η ατομική υγιεινή. Θεωρούν επίσης ως ιδιαίτερης σημασίας τον περιορισμό της συχνότητας μετάδοσης του ιού από ένα φορέα σε περισσότερα από ένα άτομα (στην κορύφωση ήταν ένα προς 3 άτομα) και ζητούν ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν αποφάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Καφέ, εστιατόρια, σινεμά, θέατρα, εκδηλώσεις κάθε μορφής από γάμους και βαπτίσεις, μέχρι εκκλησιασμοί, συνέδρια, συναυλίες, θέατρα και γενικά πολιτιστικές δραστηριότητες, παραμένουν στη λίστα των απαγορεύσεων, σύμφωνα με τις θέσεις που διατυπώνουν οι ειδικοί, οι οποίοι ανησυχούν ότι εάν δεν υπάρξει μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα τα πράγματα εύκολα μπορεί να ξεφύγουν και η καλή εικόνα που επικρατεί να ανατραπεί.

Ψηλά στη λίστα των χαλαρώσεων περιλαμβάνεται το άνοιγμα καταστημάτων (με περιορισμούς στην έκταση και τον αριθμό των προσώπων που θα βρίσκονται εντός ανά πάσα στιγμή), η ευκολότερη διακίνηση των πολιτών (γίνονται σκέψεις για να επιτρέπονται περισσότερα του ενός sms), οι εργασίες σε εργοτάξια και υπηρεσίες (πλυντήρια αυτοκινήτων, μηχανικοί κλπ), η άσκηση τεχνικών επαγγελμάτων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, κλπ).

Πονοκέφαλος σχολεία και γήπεδα

Αναπάντητο  παραμένει το μείζον ερώτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση δεν συζητούν κάν το ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων τώρα και εμφανίζονται βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα συνιστά κίνηση υψηλού ρίσκου. Ως εκ τούτου η προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας στρέφεται προς την πλευρά των μαθητών του λυκείου και ιδιαίτερα των τελειόφοιτων. Στο πλάνο που καταρτίζουν στο υπουργείο για τις τελικές εξετάσεις θεωρούν δεδομένο ότι τα παραταθούν σε χρονική διάρκεια («θα απλώσουν» κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου) για να δοθεί στους μαθητές ο χρόνος προετοιμασίας. Εκ των ων ουκ άνευ θεωρούνται τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει ο σχολικός πληθυσμός (μαθητές και εκπαιδευτικοί), για αποτροπή μετάδοσης του ιού.

Χαμηλά στον κατάλογο των μέτρων που θα αρθούν είναι και οι απαγορεύσεις στα γήπεδα και γενικά τους αθλητικούς χώρους, ακόμη και τους ανοικτούς. Το πρώτο βήμα στο χώρο του ποδοσφαίρου θα είναι η άρση των απαγορεύσεων των προπονήσεων, ώστε οι ποδοσφαιριστές και οι υπόλοιποι αθλητές να προετοιμαστούν για να επανέλθουν στην ενεργό δράση. Σε πρώτη φάση (τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο) οι αγώνες θα γίνονται χωρίς φιλάθλους.

Πηγή: https://cyprustimes.com/sti-meggeni-epicheirimation-epistimonon-i-kyvernisi/