Εργαζόμενοι ΛΑΡΚΟ: 48ωρη απεργία και αίτημα να επέμβει ο εισαγγελέας

16 Απριλίου 2020

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες (15/4), στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα , αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πρώτη φάση σε 48ωρη απεργία την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Απρίλη στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Με την απόφαση του Σωματείου της Λάρυμνας για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση συντάχθηκαν και τα υπόλοιπα Σωματεία Εργαζομένων της εταιρείας μέσα από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, που σημαίνει ότι εκείνες τις μέρες η παραγωγή θα παγώσει σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που είχαν με τον ειδικό εκκαθαριστή και για το σχέδιο περικοπών, που περιλαμβάνει κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και των επιδομάτων, ποσοστιαία μείωση μισθών ανάλογα με τις αποδοχές και την ειδικότητα, καθώς και ένταξη των αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδότησης στη λίστα πιστωτών.

Ανοιχτή Επιστολή απέστειλε το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, με θέμα «αίτημα  αυτόφωρης διαδικασίας σε όλους τους υπεύθυνους»:

Ανοιχτή επιστολή

Προς:                                                          

  1. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Λαμίας,
    Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας και Καστοριάς
  2. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
  3. Υπουργείο Εργασίας.
  4. Αστυνομικά Τμήματα Κηφισίας,
    Αταλάντης, Θήβας, Καστοριάς.
  5. Εισαγγελείς Αττικής

Ευρεία κοινοποίηση

Θέμα :«αίτημα  αυτόφωρης διαδικασίας σε όλους τους υπεύθυνους»

Κύριοι

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία το Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μ. Τετάρτη το απόγευμα. Σήμερα, Μ. Πέμπτη και στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ δεν έχει καταβληθεί.

Ο από τις 28 Φλεβάρη 2020 διορισμένος από το Εφετείο του Αρείου Πάγου, ειδικός διαχειριστής – εκκαθαριστής της ΛΑΡΚΟ κ. Μελέτης Γεώργιος και οι συνεργάτες που έχει επιλέξει για το έργο του από την εταιρεία deloitte, επικαλούνται ότι «δεν μας καταβάλουν το δώρο Πάσχα», διότι, «αυτό έχει καταργηθεί από το νόμο». Ο συγκεκριμένος νόμος όμως, όπου θυμίζουμε  έχει καταγγελθεί, καταγγέλλεται και θα συνεχίσει να καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους ως «νόμος έκτρωμα» που εκποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας και τσακίζει εργαζομένους, περιοχές ολόκληρες, στερεί από τον Ελληνικό λαό τεράστιες δυνατότητες και δισεκατομμύρια ευρώ, δεν προβλέπει  την defacto κατάργηση των δώρων εορτών. Όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα σε αυτόν, «ο διαχειριστής υποχρεούται να προβεί σε περικοπές 25% του συνολικού μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά, συμπεριλαμβανομένων μέσα σε αυτό, το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων, επίδομα παραγωγής και επίδομα αδείας». 

Ο ειδικός διαχειριστής και η εταιρία που συνεργάζεται, με δική της ευθύνη μέχρι σήμερα δεν μας έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα ποιο θα είναι το ύψος των περικοπών που θα δεχτούν οι εργαζόμενοι στις μηνιαίες αποδοχές. Χωρίς να γνωρίζουμε αυτό, προκαταβολικά και «μπακαλίστικα» δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα, εξόφληση της μισθοδοσίας για το μήνα Μάρτιο και μας αφήνει στις γιορτές του ΠΑΣΧΑ εντελώς απλήρωτους.

Λέμε προκαταβολικά και «μπακαλίστικα» και έχει αξία να  κρατήσετε αυτές τις εκφράσεις,  διότι:

Ο νόμος που ψηφίστηκε 10 Φεβρουαρίου 2020, για όσο αφορά το μισθολογικό κόστος τουλάχιστον, είχε ψευδή στοιχεία. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε στην Βουλή, στον νομοθέτη δηλαδή,  ως μισθολογικό κόστος, το ύψος των 47 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 28/2/2020 όμως, 8 ημέρες μετά όπου διορίστηκε ο εκκαθαριστής, το μισθολογικό κόστος, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε περικοπή στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ήταν και είναι μέχρι σήμερα, εκατομμύρια ευρώ μικρότερο. Μέσα σε αυτό που ήδη είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε στη Βουλή, μέχρι και σήμερα παίρνονται υπόψη (εικονικά δηλαδή) παροχές όπου η ΛΑΡΚΟ τις έχει καταργήσει ως προς τους εργαζομένους εδώ και δεκαετίες. 

Κατά τη γνώμη μας και βασισμένοι στα στοιχεία που έχουν συλλέξει και παρουσιάσει οι εργαζόμενοι στον εκκαθαριστή μέσω των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ,  ο εκκαθαριστής παράνομα και καταχρηστικά περπατά σε οποιαδήποτε περικοπή στις αποδοχές και στα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Από αυτή την άποψη αιτούμαστε την αυτόφωρη διαδικασία απέναντι σε αυτόν και σε όλους τους συνεργάτες του από την εταιρεία deloitte για την μη καταβολή του Δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας, των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται, καθώς και την εξόφληση των εργαζομένων για το μήνα Μάρτιο.

Επιπλέον καλούμε τους εισαγγελείς Αττικής να προβούν σε αυτόφωρη διαδικασία στους υπουργούς κ. Χατζηδάκη και κ. Σταϊκούρα για εξαπάτηση της Βουλής, για προβοκατόρικη ενίσχυση του αισθήματος του ελληνικού λαού περί «καλοπληρωμένων». Τα στοιχεία που προσκόμισαν στη Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα ήταν ψευδή. Προς το παρόν τεκμηριώνουμε τα στοιχεία που αφορούν το μισθολογικό κόστος και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «να μην θεωρήσει τελικά κρατικές ενισχύσεις τα 35 από τα 136 εκατομμύρια αλλά και τα υπόλοιπα 101 να τα ξαναβάλει σε διαδικασία επανεξέτασης».

Κύριοι,

Ως εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ απαιτούμε να πράξετε τα δέοντα οι αρμόδιοι για την καταβολή του μόχθου μας. Σε μια περίοδο γενικής φτωχοποίησης των εργαζομένων, υγειονομικής ανασφάλειας και περιοριστικών μέτρων εξοργιζόμαστε με την πολιτική όπου με μίσος και αυταρχισμό  μας κλέβει τα δεδουλευμένα και παρακρατηθέντα χρήματα μας, όπως είναι το Δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας, οι αποζημιώσεις. Εξοργιζόμαστε να μην μπορούμε να κάνουμε Πάσχα, να μας κόβουν τους μισθούς και την ίδια ώρα να δίνονται  δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ως εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αλλά και πολίτες αυτής της χώρας απαιτούμε να διερευνηθεί η υπόθεση ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις καταγγελίες μας. Πριν ακόμη ξεκινήσει η εκκαθάριση τεκμηριώνουμε ψευδή ή εικονικά στοιχεία εκατομμυρίων ευρώ. Είμαστε σίγουροι στη διερεύνηση αυτή ανάλογα στοιχεία θα προκύψουν ως προς το χρέος στη ΔΕΗ, στην  Παλαιά ΛΑΡΚΟ κ.α. Στο τέλος θα καταλήξουμε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ζημιογόνα και μπορεί να προσφέρει δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό. 

Από αυτή την άποψη απαιτούμε την απόσυρση – ακύρωση του νόμου που την οδηγεί στην εκποίηση. Απαιτούμε τη χρηματοδότηση από το ίδιο το κράτος, την ανάπτυξη της, τον εκσυγχρονισμό της για να προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία, για να προσφέρει εργασία με ασφάλεια, με δικαιώματα των εργαζομένων, ανάπτυξη υπέρ του λαού. Ειδικά σήμερα που όλοι μας μιλούν για «την επόμενη μέρα», το σταμάτημα της εκκαθάρισης και της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ είναι θέμα πρωτεύον για όλο τον ελληνικό λαό. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ με αίμα και ιδρώτα, όπως πάντα, με λίγα μπορούν να προσφέρουν δισεκατομμύρια, χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναμένουμε να πράξετε τα δέοντα στο αίτημά μας. Αναμένουμε,  για να το πούμε απλά και λαϊκά να τους βάλετε όλους στη «στενή». Τα «βραχιόλια» ήδη τα έχουμε ετοιμάσει από την παραγωγή μας, από σιδηρονικελιο και είναι πιο ατσάλινα και από το ατσάλι.

Συγγνώμη που εκφραζόμαστε έτσι αλλά η αγανάκτηση, η σύγχυση που μας έχουν δημιουργήσει δεν περιγράφεται. Δεν είναι δυνατόν να νομίζουν κάποιοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού, ότι μπορούν να απαξιώνουν τις ζωές μας, να μας σκοτώνουν, να ξεπουλούν τα πάντα, να εξαπατούν τον ελληνικό λαό, να μας κλέβουν τον μόχθο μιας ζωής όπως είναι οι αποζημιώσεις μας, να γκρεμίζουν τα όνειρα μας όπως είναι η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, να ζουν αυτοί με την λογική «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνά» και να μην έχουν  κόστος. ΟΧΙ. Να πληρώσουν.  Σας καλούμε. Βάλτε τους μέσα.

Καλούμε την εργατιά της ΛΑΡΚΟ να συμμετέχει μαζικά στην 48ωρη απεργία στις 21 – 22/04/2020.

Με εκτίμηση
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Γεν. Γραμματέας ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Πηγή: www.imerodromos.gr