Ευ. Βενιζέλος για οικονομία: Σε ειδικό καθεστώς, ίσως και το 2021

0
494

25/03/2020

Η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτων περιστάσεων για όλη την διάρκεια του 2020,  ίσως ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2021. Αυτό εκτιμά ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, Τονίζει παράλληλα ότι ο πολιτικός λόγος των κομμάτων οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις καλώντας σε ευρύτερες συναινέσεις απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργούν οι συνθήκες της πανδημίας.

Για την οικονομία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 o Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας σημειώνοντας ότι θα βρεθεί επί μήνες σε ειδικό καθεστώς και στην συνέχεια να ανταποκριθεί σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού. Ενδεικτικά ανέφερε πως «ήδη έχουν τεθεί υπό επανεξέταση το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και οι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης. Έχει ανασταλεί στην πραγματικότητα το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – που είναι η πιο προβληματική δημοσιονομικά χώρα, ακόμη μέχρι σήμερα-  έχουν πάρα πολύ μεγάλες ευχέρειες. Τώρα μπορούμε ξανά να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με κρατικές ενισχύσεις. Με επιχορηγήσεις. Μπορούμε να εγγυηθούμε δάνεια που θα δίνει το τραπεζικό σύστημα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αντέξουν, να ορθοποδήσουν, να είναι ξανά  ανταγωνιστικές. Να επιβιώσουν πρωτίστως. Αυτά όλα θα διαρκέσουν όσο διαρκεί η απειλή του ιού και η έκτακτη περίσταση. Για πολλούς μήνες πιστεύω. Όλο το οικονομικό έτος 2020 είναι ένα ειδικής περίστασης οικονομικό έτος και ελπίζω  να μην χρειαστεί να μπούμε και στο 2021».

«Το κράτος παίρνει το πάνω χέρι»

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνηση του 2012-2014 επισήμανε συνολικά πως «αν μπορώ να διακινδυνεύσω μια πρώιμη πρόβλεψη, επειδή τώρα το κράτος παίρνει το πάνω χέρι, το κράτος αποδεικνύεται ότι είναι το καταφύγιο του πολίτη, είναι ο διαχειριστής των κρίσεων, η πολιτική παίρνει το πάνω χέρι σε σχέση με την οικονομία, γιατί οι πολιτικοί θεσμοί είναι αυτοί που παίρνουν τις πρωτοβουλίες, και έχουν τις δυνατότητες, σιγά σιγά θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε σε οικουμενικό επίπεδο τις βασικές συμβάσεις επί τη βάση των οποίων λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία η πραγματική, το διεθνές εμπόριο, αλλά και η σχέση πραγματικής οικονομίας και χρηματοοικονομικής σφαίρας. Γιατί τώρα η χρηματοοικονομική σφαίρα είναι εντυπωσιακά διογκωμένη, πολύ συχνά αυτό είναι φούσκα, και άρα πρέπει να τα επανεξετάσουμε όλα αυτά».

Ανάγκη πολιτικών συναινέσεων

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να προσαρμοστεί ο πολιτικός λόγος στην νέα πραγματικότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «οι στάσεις των κομμάτων, ο λόγος των κομμάτων, η πολιτική δραστηριότητα γενικά πρέπει να επανατοποθετηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουμε μεγάλες συναινέσεις, συστρατεύσεις εθνικές, κοινωνικές, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Είναι αστείο και κατώτερο των ιστορικών περιστάσεων να αντιδρούμε όπως αντιδρούσαμε πριν την κρίση του κορονοϊού.  Πρέπει να επανεξετάσουμε όλοι τη στάση μας. Όποιοι μένουν στο παλιό ιδίωμα της πολιτικής γλώσσας κάνουνε λάθος. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσους επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: www.flash.gr