Στους δήμους πετάει ο Μηταράκης το μπαλάκι για την ενοικίαση ξενοδοχείων

2 Απριλίου 2020

Σε μια ακόμα κίνηση να αποσείσει τις ευθύνες του για την χείριστη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, ιδίως μετά την επέλαση της επιδημίας του κορονοϊού, προβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης κα Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Αφού επί μήνες κυλούσαν ως είχαν τα πράγματα, χωρίς να γίνεται αποσυμφόρηση και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν υπερκορεσθεί οι δομές και ειδικότερα η ΒΙΑΛ στη Χίο και η Μόρια στην Λέσβο, τώρα ο κ. Μηταράκης που νοιώθει εκρηκτικό το πρόβλημα της διαχείρισης σε περίπτωση κρουσμάτων αναζητεί για ακόμα μία φορά τον τρόπο να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στα δημοτικά συμβούλια.

Η Ευρωπαία επίτροπος κα Ίλβα Γιόχανσον, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, τώρα – όπως έγινε γνωστό από κύκλους του Υπουργείου – προκρίνει ως λύση για την προστασία των ευάλωτων ομάδων στα ΚΥΤ των νησιών την ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων στα νησιά για την προστασία τόσο των ιδίων, όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μηταράκης φέρεται να έχει ενημερώσει τους δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ζητώντας συναίνεση και προτάσεις, εξακολουθώντας να μεταθέτει την δική του ευθύνη στους δήμους, ισχυριζόμενος ότι έχουν αρνηθεί τέτοια βοήθεια.

Ενώ θα μπορούσε να έχει νοικιάσει ξενοδοχεία για την μεταφορά των ευάλωτων ομάδων ή ακόμα και για να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών όλοι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, για ακόμα μία φορά ο υπουργός Μετανάστευσης μεταφέρει την ευθύνη λήψης αποφάσεων στους δήμους και στα δημοτικά συμβούλια.

Πηγή: https://astraparis.gr/