Η Επιχείρηση Θαύμα (Operacion Milagro )

Του Σπύρου Μπρίκου

Ένας απόφοιτος της ιατρικής σχολής στην Αβάνα γνωρίζει καλά τα όσα έλεγε ο δόκτωρ Τσε Γκεβάρα , ότι δηλαδή η παροχή παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι μια έκφραση αμοιβαιότητας και ένας τρόπος μετάδοσης επαναστατικής συνείδησης. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και  όπλο την επιστήμη η  Κούβα έχει πετύχει τα εξής :

1) Πολύ χαμηλή βρεφική θνησιμότητα σε αναλογία 4,2 ανά χίλιες γεννήσεις παιδιών. Η αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ είναι 6,7.

2)  100 % εξατομικευμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ( ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές ). Αντίθετα στις ΗΠΑ πάνω από το ένα τρίτο των ασθενών δεν μπορούν να συνεχίσουν την αγωγή τους λόγω οικονομικών προβλημάτων.

3)   Η βασική Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  καλύπτει το 100 % του πληθυσμού στην Κούβα ,  ενώ στις ΗΠΑ  μόλις το 27,4 % του πληθυσμού.

4 )  Η αναλογία ιατρών ανά πληθυσμό είναι 5,91 ( μέσος όρος σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ και ΕΣΥΕ ) ανά χίλιους κατοίκους ,  ενώ η αντίστοιχη  των ΗΠΑ είναι 2,56 . Δηλαδή η Κούβα έχει διπλάσιο ποσοστό ιατρών ανά πληθυσμό από τις ΗΠΑ.

5) Οι επισκέψεις των ιατρών ανά ασθενή είναι 9,2 επισκέψεις ανά ασθενή το έτος , ενώ στις ΗΠΑ είναι τέσσερις φορές λιγότερο από το μισό της παραπάνω αναλογίας που ισχύει στην Κούβα. ( Μπορεί κανένας να αντιληφθεί το πόσο καλά  οργανωμένο είναι το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην Κούβα ! ).

6) Οι διαβητικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό διαβητικού ποδιού είναι σε αναλογία ( 4,9 στους 100.000 ασθενείς ) επτά φορές μικρότερη από την αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ ( 36 στους 100.000 ασθενείς ). Η αιτία είναι η χορήγηση από το Δημόσιο σύστημα υγείας της Κούβας του κουβανικού φαρμάκου  Heberprot – p  που προλαμβάνει τους ακρωτηριασμούς και μειώνει τη θνησιμότητα.  Το φάρμακο αυτό έχει τεθεί σε εμπορία σε διάφορες χώρες στον κόσμο , εκτός από τις ΗΠΑ λόγω του νόμου του αποκλεισμού που το απαγορεύει.

7)  Η Κούβα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά φορέων του AIDS  παγκοσμίως ( 0,1 % του πληθυσμού ).  Ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα πρόληψης πλήρως ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που περιλαμβάνει την πλατιά και καθολική χρήση των διαγνωστικών τεστ ( δωρεάν για όλους ) , τη χρήση προφυλακτικού ( διαθέσιμα για όλους ) ,  με ιδιαίτερη  έμφαση  στις ομάδες υψηλού κινδύνου .Ένα μεγάλο κομμάτι της πρόληψης περιλαμβάνει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση  των εφήβων. Κάτι που ξεκινά από το σχολείο με ειδικά μαθήματα ενταγμένα στη βασική εκπαίδευση.

Η Επιχείρηση Θαύμα δεν είναι μόνο το άριστα οργανωμένο σύστημα υγείας της Κούβας  που υπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού της. Είναι η εξαγωγή των υπηρεσιών αυτών στα διάφορα  μέρη του κόσμου που πλήττονται από ασθένειες ,  φτώχεια και δυστυχία. Γιατί  πατριωτισμός είναι  να  σέβεσαι μέχρι και τον τελευταίο ταλαίπωρο  κάτοικο της χώρας σου , χωρίς διακρίσεις. Και γι ‘ αυτό το λόγο ο κουβανικός λαός δίνει μαθήματα πατριωτισμού αλλά και διεθνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Επιχείρηση Θαύμα είναι η απόδειξη ότι ο πατρωτισμός και ο διεθνισμός   είναι   όψεις του ιδίου νομίσματος  σε ένα ανθρωποκεντρικό κοινωνικό μοντέλο που αντιλαμβάνεται την κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ισότιμη , μοναδική και αναγκαία ,  από  όπου και αν προέρχεται.

Η Επιχείρηση Θαύμα ( Operacion Milagro ):

Στη Νότια Αφρική , τη Γκάμπια , τη Γουινέα , το Μάλι , τη Βενεζουέλα , τη Βολιβία ,  την Ινδονησία καθώς και σε συνολικά 70 χώρες στον κόσμο οι Κουβανοί γιατροί παρέχουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους ” κολασμένους ”  και αβοήθητους ανθρώπους αυτής της γης.

Στο σύνολο τους  40.000 Κουβανοί γιατροί εξάγουν την ιατρική τους κατάρτιση , το θαύμα της κουβανικής επιστήμης και το σθένος τους , στη διεθνιστική υπηρεσία της ανθρωπότητας. Περί τους 61.000 Τζαμαϊκανούς έχουν περιθάλψει οι Κουβανοί οφθαλμίατροι από το 2005 με πραγματοποίηση περισσότερων των 7000 χειρουργικών επεμβάσεων.

Το οφθαλμολογικό κέντρο Κούβα – Τζαμάικα που άνοιξε στο Kingston τον Ιανουάριο του 2010 ,  έχει πραγματοποιήσει μόνο του 1000 επεμβάσεις καταρράκτη.

Με την Επιχείρηση Θαύμα πάνω απο 1,3  εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι της Αμερικάνικης Ηπείρου έχουν δεχθεί υγειονομική περίθαλψη.

Αντιπαραβολή :

  Στην Ελλάδα των   πολιτικών  λακέδων ( υπηρετών των συμφερόντων του ντόπιου και διεθνιστικού κεφαλαίου ) ,  ουδέποτε θα γινόταν κατανοητή η αξία του Operacion Milagro και της λογική του ” Θεραπεύειν Δωρεάν “.

  Στην Ελλάδα της φτηνιάρικης λογιστικής ερμηνείας   της Υγείας του λαού της ,  και της εκποίησης του Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας της από τα μεγάλα τραστ – επιχειρηματικούς ομίλους  , ουδέποτε θα γινόταν λόγος για την οικουμενικότητα της ιατρικής επιστήμης ( που είναι  κατά βάση Ιπποκρατική ).

 Στην Ελλάδα μιας ζάπλουτης μειοψηφίας που καταδικάζει στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος  του πληθυσμού της , ουδέποτε θα γινόταν παραδεκτό ότι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθολικά χαρακτηριστικά και δωρεάν  χαρακτήρα , όχι μόνο θα ήταν εφικτό , αλλά θα αποτελούσε ικανή και αναγκαία πατριωτική συνθήκη για την ανάπτυξη και την αξιοπρέπεια του λαού της.

  Στην Ελλάδα της θεοποίησης του ΕΣΠΑ από τους περιφερειάρχες , τους τσαρλατάνους των Δήμων και το λοιπό συνονθύλευμα , που θέλουν να κάνουν την Υγεία και την Παιδεία του λαού φαγοπότι και επιχειρηματική δραστηριότητα , ο ” ιατρικός τουρισμός ” τους και η ” βιώσιμη ανάπτυξή ” τους να τους σταθεί στο λαιμό σαν ακατέργαστος βλωμός.

 Όμως στην Ελλάδα  του κυρίαρχου λαού και της λαοκρατίας , η ιατρική επιστήμη θα αποτελέσει  θεμέλιο λίθο ανάπτυξης. Τα παιδιά θα διδάσκονται στο σχολείο το Operacion Milagro ( Επιχείρηση Θαύμα ) σαν βασικό μάθημα. Οι όροι ” ιατρικός τουρισμός ” , ” βιώσιμη ανάπτυξη ” , ” ανταγωνιστικότητα ” , ” επιχειρηματικότητα στην υγεία ” θα είναι χρεοκοπημένοι και ταυτόχρονα ξεπερασμένοι .  Θα διδάσκονται στα σχολεία σαν παραδείγματα προς αποφυγή.

Έτσι για την ιστορία…

* Ο Σπύρος Μπρίκος είναι  Ιατρός Μικροβιολόγος. 

Πηγή: https://www.imerodromos.gr/operacion-milagro/